Varm smörgåstårta med baconfyllning

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd 

4-6 port.

1 pkt hönökakor, 4 halvmånar
2 pkt bacon
1 lök
150 g champinjoner
2 tomater
2 dl crème fraiche, jag tog den med franska örter
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
salt
peppar

Skär bacon fint.
Strimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Fräs allt i en stekpanna.
Tillsätt crème fraiche och grädde och låt koka tills röran tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.

Gör i ordning en plåt med bakplåtspapper.
Lägg ut en hönökaka, bred på 1/3 av fyllningen, lägg på ytterligare en hönökaka och fyllning.
Avsluta med fjärde och sista hönökakan som lock.
Skiva tomaterna och lägg på locket.
Toppa med den rivna osten.
Sätt in i ugnen på 200°C i ca 10 min.

Servera med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

3 halvmånar Hönökaka *
2 pkt kycklingbacon *
1 lök
150 g champinjoner
2 dl crème fraiche 5% crème fraiche *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
½ dl vatten
salt
peppar
tomat
2 dl riven ost 12% *

Totalt blir det 57P för hela smörgåstårtan och 10P för 6 port resp. 14P/port vid 4 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

 

Färsbiffar Fem lökar

500 g köttfärs
1 msk kalvfond
1-2 msk ”Fem lökar” från Borgeby kryddgård
salt
peppar

2 gula lökar
½ dl vatten
smör

Sås
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 msk kalvfond
salt
peppar
1 tsk kinesisk soja

Blanda alla ingredienser till färsbiffarna.
Lägg smeten på en skärbräda och forma till den till en rulle och dela färsen i lika många bitar.
Forma färsen till pannbiffar.
Stek i smör ca 3-4 min per sida.
Skala och skiva löken.
Fräs den i stekpannan med vatten.
När vattnet kokat in och löken mjuknat, tillsätt matfettet och fräs löken tills den får färg.
Vispa samman grädde, vatten, mjöl och fond i en kastrull.
Låt såsen koka under omrörning, ca 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och soja.
Servera med kokt potatis och lite finklippt persilja.

Färsbiffar Fem lökar 2
Fem lökar

Kryddan Fem lökar från Borgeby Kryddgård.

Rund pinocchiotårta

75 g smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl mjöl
½ dl mjölk
ev. pastafärg

4 äggvitor
2 dl socker

grädde
banan

Sätt ugnen på 150°C.
Pensla två runda springformar med lite smör och fäst bakpåtspapper i botten och längs kanterna.
Vispa smöret vitt och luftigt, tillsätt sockret och bakpulver.
Rör ner äggulorna, ett i taget.
Tillsätt mjöl och mjölk och rör till en jämn smet.
Om man vill kan man färga smeten med lite pastafärg.
Jag valde en turkos nyans för det är något jag gillar just nu.
Bred smeten, fördelat på hälften, i de båda formarna.

I en ren, gärna rostfri bunke vispas äggvitorna till vitt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och blanda med elvisp till en toppig maräng.
Bred marängen över sockerkakssmeten.

Grädda i 40 min, i nedre delen av ugnen.

Låt bottnarna bli helt kalla innan du lossar bakplåtspappret och fyller med vispad grädde och skivad banan.

DSC_0377

DSC_0379

DSC_0374

DSC_0378

Den söta prinsesskronedekorationen är köpt på Dollarstore. Perfekt att ha till cupcakesdekorering.

Korvgryta

6 port.

1 falukorvsring
1 finhackad gul lök
1 vitlök
½ tsk torkad timjan
½ tsk salt
cayennepeppar
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
maizenaredning

Skär eller strimla korven.
Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, krydda med timjan och cayennepeppar efter eget tycke och smak.
Låt den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig.
Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpuré och låt sjuda upp.
Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till.
Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med ris.

Receptet kommer från Jennys matblogg

Gratinerat bröd med skinka

4 port.

500 g strimlad rökt skinka
4 skivor landgångsbröd el. 8 skivor formfranska
ca 150 g mjukost med skinka
3 msk crème fraiche
”Fem lökar” krydda från Borgeby kryddgård
6 dl riven ost

Lägg brödskivorna på en plåt med bakpapper.
Blanda mjukost, crème fraiche och valfri mängd krydda med 4 dl av den rivna osten och den strimlade skinkan.
Fördela blandningen på bröden, strö över resten av osten.
Gratinera mitt i ugnen 5–10 min, 250°C.

Gratinerat bröd med skinka

DSC_0346

Kryddan ”Fem lökar”

Gratinerat bröd med skinka 2

Gratinerat bröd med skinka 4

Receptidén kommer från Matplatsen

Silviakaka

2 ägg
1½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
riven kokos

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl.
Blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
Låt den kallna i formen.
Smält smöret i en kastrull till glasyren.
Ta bort kastrullen från plattan.
Tillsätt strösocker och vaniljsocker.
Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter.
Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos.
Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

Silviakaka 2

Silviakaka 5

Följ mig gärna på Instagram för mer mat/bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Blåbärstårta

Tårtbotten
3 ägg
0,6 dl socker
0,3 dl vetemjöl,
0,3 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
0,2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda sedan i de övriga ingredienserna.
Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper, ca 17-19 cm (annars rinner det över).
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.
Gör gärna stickprov.
Lägg ett bakplåtspapper över tårtbotten för att förhindra att ytan blir för välgräddad om det behövs.
Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshandduk över, innan du tar ut den.
Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan.
Den mår bra av att frysas in, blir lättare att dela då.

Vaniljkräm
1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker

1 dl vispad grädde

Häll grädden i en kastrull.
Skär en skåra i vaniljstången och lägg den i grädden.
Låt grädden småkoka i 10 min.
Ta upp vaniljstången.
Dra kastrullen från värmen.
Tillsätt äggulorna en i taget samtidigt som du vispar.
Rör ner sockret.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm vaniljkrämen under omrörning tills du ser första bubblan.
Dra kastrullen från värmen.
Rör tills vaniljkrämen svalnat något.
Ställ den kallt.

Vispa sen 1 dl grädde till och blanda i vaniljkrämen.

Blåbärskompott
250 g frysta blåbär
¼ tsk vaniljpulver
1-2 msk gelésocker

Koka upp blåbären och mosa dem på svag värme.
Blanda i vaniljpulver och gelésocker.
Låt svalna.

Dekoration
4 dl vispgrädde
½ burk marschmallowfluff
1 ask färska blåbär

Vispa grädden och blanda försiktigt i marschmallowfluffet. 

Montering
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg 2 ark plastfolie åt vardera håll i en springform (samma som tårtbotten bakades i).
Lägg i den första delen tårtbotten och fyll det första lagret med blåbärskompott.
Lägg på en ny del tårtbotten och fyll med vaniljkrämen och avsluta med den sista delen tårtbotten.
Plasta in tårtan och ställ in den i kylen, helst till dagen därpå.

Ta ut tårtan och ta bort ringen från springformen och vik ner plasten.
Den övre delen av tårtan är den sidan som ska bli botten av själva tårtan så det gäller att vara lite smidig när man ska hålla ett fat emot och vända på tårtan.

Spackla grädde runt hela tårtan och på ovansidan.
Spritsa lite av gräddblandningen på tårtan och fyll toppen med blåbär.

DSC_0256

DSC_0263