Enkelt bröd med banan

Då har en veckas semester passerat, tre återstår. Denna vecka har vi haft tredje och sista veckan med simskola på fm med två av barnen och igår kväll var det avslutning. Filippa har utvecklats jättemycket och blivit så duktigt så nu klarar hon att simma åtminstone 100 m bröstsim, hämtar föremål på botten och flyter skapligt. Så nu är det bara att träna vidare och bli ännu bättre. Jonas har också kämpat på bra och lärt sig simtagen och kan plocka upp föremål från botten, men nu är det bara att träna vidare på simtagen så han lär sig simma också. Dock är ju ungen totalt orädd för vatten och är som en fisk, så nån gång släpper det nog för han.

Något jag saknar att äta som Viktväktare är bröd då jag älskar mackor av olika dess slag. Filmjölkslimpor är en av mina favoriter. Ersatte mängden sirap med mosad banan istället.

2 bröd

10 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk salt
4½ tsk bikarbonat
½ dl ljus sirap
1 banan
1 l filmjölk/naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt sirap, mosad banan och filmjölk/yoghurt och rör ihop väl.
Det ska bli som en grötig smet.

Lägg bakplåtspapper i 2 avlånga brödformar och klicka ner smeten, toppa ev med lite havregryn på toppen.
Sätt in i ugnen ca 60-75 min på 175°C.
Det ska få lite färg på toppen.
Innertemperaturen på brödet ska vara ca 95°C om du har en termometer.

Låt brödet svalna och vira sen in det i en bakhandduk så det får svalna helt.
Filmjölksbröd håller sig bäst om det får ligga svalt.

Viktväktarna Points

10 dl vetemjöl special*
4 dl grahamsmjöl *
2 dl havregryn *
2 tsk salt
4½ tsk bikarbonat
2 bananer
1 l lättfil/naturell yoghurt 0,5%

Totalt blir det 85P. Man får ut minst 20 skivor/bröd så då blir det 2P/brödskiva och 4P/2 brödskivor.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: Totalt blir det 3560 kcal. Man får ut minst 20 skivor/bröd så då blir det 89 kcal/brödskiva.

Amerikanska pannkakor

Haft min första semesterdag idag och den har försvunnit på 2 sek känns det som. Har haft massor att göra och ungar som ska köras hit och dit, så nu är jag helt slut.
Imorgon blir det lite lugnare och det är bara en tripp till simskolan inbokad än så länge.

Nu såhär i semestertider blir det mycket mat att tänka på mot normalt, man ska planera allt från frukost, lunch, middag, mellis , strandfika mm. Kanske vill man göra något lite extra för sina barn/familj när man är ledig som man inte hinner i vanliga vardagen. Dessa amerikanska pannkakorna är populära hos barnen hemma hos oss, brukar göra dom ibland när jag har ledig helg.
 
ca 10-12 pannkakor
 
1 ägg
2½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör
 
smör att steka i
 
Vispa samman ägg och mjölk.
Smält smöret och rör ner i smeten.
Blanda alla torra ingredienser innan du vispar ner dem i mjölkblandningen. 
Vispa tills du har en klumpfri smet.
Grädda små runda pannkakorna på medelhög värme.
 
Serveras med pudrat florsocker, lönnsirap och bär.

Vit chokladfluff

3 dl vispgrädde
180 g vit choklad

Värm vispgrädden i en kastrull, det får inte börja koka!
Tillsätt hackad vit choklad, rör om tills det smält och blandats till en slät smet.
Låt smeten stå i kylen ca 6 timmar, gärna över natten.
Vispa smeten till fluff.

Använd som fyllning i tårta, spritsa på cupcakes eller till desserter.

Biff med bambuskott

En populär rätt på dom svenska kinarestaurangerna. Vill man inte köpa färdig så går det minst lika bra att göra den själv, blir till och med godare tycker jag. Passade på att göra en stor sats och slängde in hälften i frysen. Kan vara bra att ha när orken att laga mat inte finns där.

4 port.

500 g nötkött, jag använde lövbiff
2 msk matolja

Marinad
2 msk maizena majsstärkelse
3 msk vatten
1 tsk färsk riven ingefära
½ tsk salt

Sås
100 g färska champinjoner
1 burk bambuskott
2 klyftor vitlök
1 köttbuljongstärning
3 msk mörk sojasås
2 msk ostronsås
4 dl vatten
2 msk Maizena majsstärkelse, utrört i 3 msk vatten
1 msk sesamolja

Skär köttet i så tunna skivor som möjligt.
Är köttet halvfryst är det lättare.
Blanda marinaden och slå över köttet, rör runt alltihop.
Låt det helst stå i kylskåpet över natten, men annars räcker det med ett par timmar.

Stek/woka skivade champinjoner på hög värme i matolja och tag sedan upp dom.

Stek köttet i olja tillsammans med pressad vitlök.
Häll i sojasåsen.

Häll på vattnet, ostronsåsen och buljongtärningen.
När det kokat upp så lägger du i champinjonerna och bambuskotten (skivade dom på längden i smalare strimlor, men inget måste).
Låt det koka i två minuter och red sedan med maizena tills du tycker såsen är lagom tjock.
Häll sedan i sesamoljan och rör om.

Servera med ris.

Viktväktarna Points

500 g nötkött, jag använde lövbiff *
matolja (lägg till points för mängden du använder)

Marinad
2 msk maizena majsstärkelse *
3 msk vatten
1 tsk färsk riven ingefära
½ tsk salt

Sås
100 g färska champinjoner
1 burk bambuskott
2 klyftor vitlök
1 köttbuljongstärning *
3 msk mörk sojasås *
2 msk ostronsås 
4 dl vatten
2 msk Maizena majsstärkelse, utrört i 3 msk vatten *
1 msk sesamolja *

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för ris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Krämig kycklingfärspaj med smak av vitlök & örter på vitkålsbotten

Till detta recept har jag utgått från ett recept jag redan hade på bloggen (HÄR), men har valt att använda vitkål som pajbotten istället. Min ost- & skinkpaj med vitkål blev ju himla populär så testa denna om ni gillar vitkål.

6 port.

300 g vitkål
smör

Strimla vitkålen och stek den i smör tills den är mjuk.
Lägg över den i en pajform och tryck ut den över hela botten.

500 g kycklingfärs
200 g philadelphiaost vitlök/örter 
½ gul lök
sambal oelek
salt
peppar
4 dl crème fraiche
2 dl riven ost

Hacka löken.
Fräs den med kycklingfärsen i en stekpanna.
Rör ner philadelphiaosten.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.

Förgrädda pajskalet i 10 min i 225°C.

Häll kycklingfärsröran i pajskalet.
Bred ut crème fraichen över färsröran som ett täcke.
Strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 25 min.

Servera med sallad och bröd.

Viktväktarna Points

300 g vitkål
smör (lägg till points för så mycket du använder)

500 g kycklingfärs *
200 g philadelphiaost vitlök/örter 11% *
½ gul lök
sambal oelek
salt
peppar
4 dl crème fraiche 5% *
2 dl riven ost 12% *

Totalt blir det 8P/port exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 214 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tzatziki

Tzatziki måste väl ändå vara en av dom godaste såserna man kan ha till grillat! Originalet med gurka är ju såklart godast, men det går utmärkt att byta ut gurkan mot tex morötter eller blanda gurka med äpple.

4 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 krm äppelcidervinäger
2 tsk olivolja med vitlök
1 krm svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor

Dela på gurkan och skär bort det mittersta på gurkan (kärnorna).
Riv gurkan på ett rivjärn.
Lägg gurkan i en sil och tillsätt lite grovt salt.
Försök att pressa ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda ihop övriga ingredienser i en skål.
Tillsätt gurkan och blanda med yoghurtblandningen.
Låt stå i kylen ett tag så blir det godare smak.

Viktväktarna Points

4 dl grekisk yoghurt t.ex Larsa, Salakis el Arla 0%
1 gurka
2 krm äppelcidervinäger
2 tsk olivolja *
1 krm svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor

Totalt för hela satsen tzatziki blir 2P, delar man den på 4 blir det 1P/port och delar man den på 6 blir det 0P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 379 kcal för hela satsen, dela i antalet portioner för kcal/port.

Vår middag på midsommarafton blev grillad ryggbiff (perfekt grillad dessutom av sambon), sparris, majs, vitlöksbröd, tzatziki och potatisgratäng.

Daim- & jordgubbscheesecake

Vår midsommartårta i år blev denna skapelse. Inspirationen fick jag delvis från My Kitchen Stories daimcheesecake, men är det midsommar är det ett måste med jordgubbar. Så jag lade till lite jordgubbsbitar i smeten. Blev så gott! Cheesecake är ett säkert kort som oftast gillas av alla (förutom min 8-åring?!).

100 g smör
15 digestivekex

3 st dubbeldaim
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 dl strösocker
färska jordgubbar

Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan så det får svalna.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Smält den vita chokladen i micro eller över vattenbad.
Låt svalna, den ska ha tjocknat men fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
Hacka daimen grovt och skär ca 10 st jordgubbar i mindre bitar.
Vispa grädden, den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker.
Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner daimkrosset och jordgubbarna.
Bre ut smeten i springformen över digestivebotten och ställ sedan formen i frysen i minst 4 tim innan servering.
Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
Garnera med delade jordgubbar.