Krispiga kycklingbitar med ananasdip

Vilken trevlig dag vi hade igår i Falun och Leksand. Tur med vädret hade vi också, spöregn på vägen upp och sen uppehåll medans vi var vid Falu gruva. Fick med oss en del knäckebröd hem från Leksands knäckebrödfabrik. Perfekt att göra knäckepizza på sen i höst, snålt på smart points!

Detta recept kommer ursprungligen från Viktväktarnas receptsida. Så himla gott! Oavsett om ni är vv eller inte så måste ni testa det här! Blev en klar favorit här hemma som jag kommer göra fler gånger. Även perfekt att göra till buffébordet.

6 port.

800 g kycklingfilé
3 msk vetemjöl
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
1 ägg
2 msk mjölk 3%
6 dl cornflakes

Ananasdip
260 g färsk ananas
1 gul lök
1 dl kokosmjölk
1 tsk curry
1 ½ tsk pressad citronsaft

Skär kycklingfilén i bitar.
Blanda mjöl med salt, peppar och paprikapulver och lägg på en tallrik.
Blanda ägg och mjölk och häll i en skål.
Krossa cornflakes och häll upp på en tallrik.
Panera kycklingen i mjöl, ägg- och mjölkblandning och till sist cornflakes.
Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugn på 200°C ca 12-15 minuter.

Finhacka ananas och lök.
Koka upp tillsammans med kokosmjölk, curry och citron i en kastrull.
Låt sjuda ca 10-15 min.
Smaka av med salt och peppar och servera till kycklingbitarna.

Viktväktarna Points

800 g kycklingfilé
3 msk vetemjöl *
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
1 ägg
2 msk mjölk 1.5% *
6 dl cornflakes *
Ananasdip
260 g färsk ananas
1 gul lök
1 dl kokosmjölk, lätt *
1 tsk curry
1 ½ tsk pressad citronsaft

Totalt blir det 3P/port. Lägg till points för ris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 269 kcal exkl ris och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pastasås med bacon med smak av paprika/chili

Idag skulle vi ha åkt på en dagstur till Falun och Leksand, men igår när jag åkte in till stan så gick bilen ”sönder” när jag skulle åka hem. En rem i motorn tyckte det var en strålande idé att gå av bara sådär. Fick ringa sambon om hjälp. Tyvärr så hade såklart inte Biltema reservdelar så vi fick frakta hem bilen ändå och lösa problemet idag istället. Blev en hemmafixardag istället.

En snabb rätt som lunch eller middag med lite man-tager-vad-man-haver blev det här. Ungarna tyckte det blev alldeles för starkt och ja det blev lite drag i såsen.

4 port.

2 förp. bacon
1 gul lök
1 paprika
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl crème fraiche paprika/chili
1½ msk maizena

Strimla baconet och finhacka löken och paprikan.
Fräs baconet i en panna och tillsätt sedan lök och paprika när den är nästan klar.
Häll på fond, vatten och créme fraiche och låt det koka upp.
Låt det stå och småsjuda medans pastan kokar.
Red av såsen med maizena.

Servera med nykokt pasta valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

2 förp. kycklingbacon *
1 gul lök
1 paprika
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl crème fraiche paprika/chili *
1½ msk maizena
*

Totalt blir det 4P/port. Lägg ev till points för tillsatt matfett vid stekning och points för valfri mängd pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 132 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig potatissallad med purjolök & kapris

Idag skrev jag ett långt lite annorlunda inlägg på Instagram om matmissbruk. Ta dig gärna tid och läs om du vill. Jag tänker från och med nästa vecka när semestern är slut ta tag i mig själv och kanske till och med våga öppna upp mig lite mer av mig själv och min viktresa. Det återstår att se. Att jag kan laga viktväktarvänlig mat det har ni ju märkt, men jag är lite dålig på att följa mina egna tips!

Nåt som är gott på sommaren till grillad mat eller som en lättare lunch är ju potatissallad. Enklast är ju att gå till affären och köpa med sig hem, men det behöver inte vara så komplicerat att röra ihop en egen. Perfekt om man har lite överbliven potatis från tidigare måltider.

4 port.

600 g kokt färskpotatis
½ purjolök
skalet av 1 citron
2 dl crème fraiche
1/2 dl kapris
1 dl finstrimlad basilika
svartpeppar
salt

grillkorv

Koka potatisen i förväg så den hinner att kallna.
Skiva den kokta potatisen och finstrimla purjolöken.
Riv det yttersta skalet av citronen fint och blanda med crème fraiche, kapris, basilika, potatis och lök.
Smaka av med salt och svartpeppar.  

Jag valde att steka purjolöken lite lätt så den blev lite mjuk bara för ungarnas skull.

Servera potatissallden ihop med den stekta/grillade korven.

Viktväktarna Points

600 g kokt färskpotatis *
½ purjolök
skalet av 1 citron
2 dl Larsa grekisk yoghurt 0%
1/2 dl kapris
1 dl finstrimlad basilika
svartpeppar
salt

Totalt för potatissalladen blir 2P/port. Lägg till points för valfri korv. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 126 kcal/port exkl korv och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Plommonkaka

Fick en glassbytta med plommon av våran snälla granne. Fick bli en enkel, klassisk mjuk kaka med lite mjukrörd vaniljglass.

Ni som är strikt Viktväktare får scrolla förbi detta inlägg! Om ni inte vill baka till någon annan.

12-16 st plommon, beroende på storlek
150 g smör, rumsvarmt
2 äggulor
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 äggvitor

glass eller grädde
florsocker

Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv.
Vispa äggulor och florsocker pösigt.
Blanda ner det mjuka smöret lite i taget.
Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt i smeten.
Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter.
Lägg i plommonen med den runda sidan upp.
Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något.
Pudra den med florsocker och servera med mjukrörd glass eller lättvispad grädde.

Var inte tillräckligt snabb att fota så glassen hann att smälta för mig.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration: THERESEMATOCHBAK

Rosémarinerad fläskfilé

Mannen har lekt med grävmaskin ute på tomten idag som han har fått låna. I april grävde vi ju upp halva trädgården för att jämna till och förbereda för en framtida carport bredvid garaget. Då var det ju såklart en massa stora stenar som vi ej kunde flytta på med dom maskinerna vi hade då så nu har han lånat en större sak så nu äntligen är stenarna borta. Själv har jag latat mig i solen och grejat lite med diverse plock. Kvällen ska vi spendera med vänner, hamburgerkalas blir det.

Ett nytt grilltips till er. Fungerar såklart att steka i panna och ugn också.

4 port.

ca 500 g fläskfilé
1½-2 msk grovt mortlad rosépeppar
2 klyftor pressad vitlök
1½ msk aceto balsamico
¼ dl olivolja
½ msk flingsalt
¼ msk torkad timjan
1 tsk honung
nymald svartpeppar

Sås
1 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 dl vatten
1 msk fransk senap
2½ dl grädde
1 msk rosépeppar
maizena

Rensa fläskfilén från eventuella hinnor och senor.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg i fläskfilén hel.
Låt marinera i minst en timme, gärna två.
Grilla eller bryn först i stekpanna och låt den gå klart i ugnen, ju lägre ugnstemp desto saftigare kött.
Innertemp på en fläskfilé bör vara mellan 65-70°C.

Häll i vin, buljong och vatten i pannan och låt det koka upp.
Rör ner senap, mortlad rosépeppar och grädde.
Sjud såsen ytterligare några minuter.
Lägg tillbaka fläskfiléskivorna i såsen och hetta upp.
Red av såsen med lite maizena.

Servera med någon form av potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

ca 500 g fläskfilé *
1½-2 msk grovt mortlad rosépeppar
2 klyftor pressad vitlök
1½ msk aceto balsamico
¼ dl olivolja *
½ msk flingsalt
¼ msk torkad timjan
1 tsk honung *
nymald svartpeppar

Sås
1 dl vitt matlagningsvin *
1 msk kalvfond
2½ dl vatten
1 msk fransk senap
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 msk rosépeppar
1½ msk maizena
*

Totalt för fläskfilé och sås inkl marinad blir det 7P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 257 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer tips och inspiration: THERESEMATOCHBAK

Nektarinsmoothie

Rastlös idag, har massor jag kan göra, men ingen lust. En snabb sväng till blomaffären i grannbyn blev det, fanns tyvärr inte mycket att välja på (enligt min smak) så det blev bara pelargoner.

Idag får det bli ett litet frukosttips (eller mellis), var ett tag sen.

1 glas

1 nektarin
½ banan
1½ dl naturell yoghurt

Dela frukten i bitar och lägg i blendern.
Håll på yoghurt och mixa tills det är blandat.

Servera med t.ex:

lingongrova
mjukost
grillad kyckling
gurka

banan
vindruvor

Viktväktarna Points

1 nektarin*
½ banan *
1½ dl naturell yoghurt 0,5%
lingongrova special *
Fjällbrynt mjukost *
grillad kyckling
gurka
banan
vindruvor

Totalt för denna frukost blev det 9P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK

Italiensk kalvgryta Spezzatino

Idag har det blivit en tur ute i trädgården och rensat ogräs och röjt lite grenar och småträd i en del av skogen på ena sidan tomten. När man har en sån stor tomt som vi har och som inte har blivit skött ordentligt så finns det en hel del att göra. Och eftersom man inte kan göra allt på en gång så delar vi in tomten i olika sektioner och fixar med en del i taget. Tyvärr kom min ichias efter allt bökande så nu får em/kväll bli lugn.

En god köttgryta tröttnar man aldrig på. Denna med lite smak av Italien. Receptet hittade jag på Zetas sida.

6-8 port.

1 kg kalvstek
olivolja
1 stor gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
3 stjälkar blekselleri
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 dl kalvbuljong (fond + vatten)
salt
nymalen svartpeppar
100 g haricots verts

Strimla kalvköttet och tärna lök, vitlök, morot och blekselleri.
Fräs grönsakerna i rikligt med olivolja en stor kastrull i 2-3 minuter utan att de får färg.
Bryn köttet i en stekpanna med olivolja, lägg över i grytan med grönsaker.
Tillsätt tomatpuré och fräs ihop under en minut.
Tillsätt vin och buljong, koka under lock i cirka en timme.

Smaka av med salt och peppar.
Lägg i haricots verts som delats i mindre bitar och låt de koka mjuka under 4-5 minuter.

Servera med bulgur.

Viktväktarna Points

1 kg kalvstek *
olivolja (lägg till points för så mycket du använder)
1 stor gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
3 stjälkar blekselleri
2 msk tomatpuré
2 dl vitt matlagningsvin *
4 dl kalvbuljong (fond + vatten)
salt
nymalen svartpeppar
100 g haricots verts

Totalt blir det 3P/port oavsett om man delar på 6 eller 8 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK