Mannagrynsgröt

Sista dagen på semestern! Typiskt att det ska vara skitväder också, hade gärna varit en sväng ute trädgården och grejat. Får bli en annan dag. Imorgon startar jag om med Viktväktarna igen efter att ha spårat ur under semestern. Ska köra igång med att äta strikt i 28 dagar, även fredag och lördag som jag annars brukar köra lite mer fritt. Hur det går får ni kolla på Instagram (främst i Stories). Behöver allt stöd jag kan få

Slänger in ett litet frukosttips nu på fm. Mina barn har blivit helt gröttokiga. Har nog ätit det till frukost halva semestern. För er som viktväktar så går gröten att göra snålare i points, men jag använde det som brukar finnas i vårat kylskåp så den blev lite dyr i points. Men allt går bara man planerar och ibland kanske det är värt att lägga lite mer på en frukost så får man snåla in på övriga måltider istället.

Ikväll kommer en ny matsedel för er som vill ha middagstips!

1 port.

2 dl mjölk
2 msk mannagryn
salt

Koka upp mjölken och saltet.
Vispa ner grynen ordentligt så det inte blir klumpar.
Låt gröten koka på låg värme i ca 4 min.
Servera med valfri topping.

Viktväktarna Points

1 dl mjölk 1,5% *
1 dl vatten
2 msk mannagryn *
salt

Totalt för gröten blir det 4P. Lägg till points för extra mjölk och ev. för topping.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Solrostoppade frallor

Varit en sväng till återvinningen idag med vår trasiga badtunna. Tur vi bestämde oss för att ta bort den och göra plats för ett bubbelbad istället då den var helt rutten i botten. Tråkigt väder är det idag också. Riktigt höstigt!

Vi fick däremot en himla fin kväll igår när vi fixade till en kräftskiva. Tanken bakom var att jag skulle fota till jobbets Instagram med just tema kräftskiva och då passade vi på att bjuda våra närmsta vänner så att maten inte skulle gå till spillo. Hade en jädra tur med vädret för vi satt ute hela kvällen ända fram till halv elva.

Det här receptet testade jag för många år sen för första gången, men i takt med att man utvecklas så ville jag ta nya och finare bilder. När jag bakade och lagade mat för 7 år sen var det inte riktigt samma kvalité på bilderna man tog. Receptet kommer från Jennys matblogg från början, har dock ändrat lite och ändrat mängden mjöl då jag inte riktigt fick ihop degen enligt receptet.

16-24 st

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
13-15 dl vetemjöl (jag bytte ut 3 dl till grahamsmjöl istället)

vatten
solrosfrön

Smula jästen i en bunke och lös den med lite vatten.
När jästen har löst upp sig så häll på resten av vattnet.
Rör ner saltet, olivoljan och vänd ner mjölet lite i taget medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl att degen släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa i ca 60 min.

Baka sedan ut till runda bröd, använd ev lite mer mjöl när du bakar ut bröden.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.

Innan dom ska in i ugnen, pensla med vatten och strö över lite mortlade solrosfrön.
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 10 min (tid får justeras beroende på hur stora man gör frallorna).

Viktväktarna Points

50 g jäst *
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja *
13-15 dl vetemjöl special (jag bytte ut 3 dl till grahamsmjöl) *
vatten
3 msk solrosfrön
*

Totalt blir det 98P för hela degen. För att komma ner till 4P/fralla får man dela degen i 24 frallor.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krispiga kycklingbitar med ananasdip

Vilken trevlig dag vi hade igår i Falun och Leksand. Tur med vädret hade vi också, spöregn på vägen upp och sen uppehåll medans vi var vid Falu gruva. Fick med oss en del knäckebröd hem från Leksands knäckebrödfabrik. Perfekt att göra knäckepizza på sen i höst, snålt på smart points!

Detta recept kommer ursprungligen från Viktväktarnas receptsida. Så himla gott! Oavsett om ni är vv eller inte så måste ni testa det här! Blev en klar favorit här hemma som jag kommer göra fler gånger. Även perfekt att göra till buffébordet.

6 port.

800 g kycklingfilé
3 msk vetemjöl
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
1 ägg
2 msk mjölk 3%
6 dl cornflakes

Ananasdip
260 g färsk ananas
1 gul lök
1 dl kokosmjölk
1 tsk curry
1 ½ tsk pressad citronsaft

Skär kycklingfilén i bitar.
Blanda mjöl med salt, peppar och paprikapulver och lägg på en tallrik.
Blanda ägg och mjölk och häll i en skål.
Krossa cornflakes och häll upp på en tallrik.
Panera kycklingen i mjöl, ägg- och mjölkblandning och till sist cornflakes.
Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugn på 200°C ca 12-15 minuter.

Finhacka ananas och lök.
Koka upp tillsammans med kokosmjölk, curry och citron i en kastrull.
Låt sjuda ca 10-15 min.
Smaka av med salt och peppar och servera till kycklingbitarna.

Viktväktarna Points

800 g kycklingfilé
3 msk vetemjöl *
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
1 ägg
2 msk mjölk 1.5% *
6 dl cornflakes *
Ananasdip
260 g färsk ananas
1 gul lök
1 dl kokosmjölk, lätt *
1 tsk curry
1 ½ tsk pressad citronsaft

Totalt blir det 3P/port. Lägg till points för ris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 269 kcal exkl ris och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pastasås med bacon med smak av paprika/chili

Idag skulle vi ha åkt på en dagstur till Falun och Leksand, men igår när jag åkte in till stan så gick bilen ”sönder” när jag skulle åka hem. En rem i motorn tyckte det var en strålande idé att gå av bara sådär. Fick ringa sambon om hjälp. Tyvärr så hade såklart inte Biltema reservdelar så vi fick frakta hem bilen ändå och lösa problemet idag istället. Blev en hemmafixardag istället.

En snabb rätt som lunch eller middag med lite man-tager-vad-man-haver blev det här. Ungarna tyckte det blev alldeles för starkt och ja det blev lite drag i såsen.

4 port.

2 förp. bacon
1 gul lök
1 paprika
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl crème fraiche paprika/chili
1½ msk maizena

Strimla baconet och finhacka löken och paprikan.
Fräs baconet i en panna och tillsätt sedan lök och paprika när den är nästan klar.
Häll på fond, vatten och créme fraiche och låt det koka upp.
Låt det stå och småsjuda medans pastan kokar.
Red av såsen med maizena.

Servera med nykokt pasta valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

2 förp. kycklingbacon *
1 gul lök
1 paprika
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl crème fraiche paprika/chili *
1½ msk maizena
*

Totalt blir det 4P/port. Lägg ev till points för tillsatt matfett vid stekning och points för valfri mängd pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 132 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig potatissallad med purjolök & kapris

Idag skrev jag ett långt lite annorlunda inlägg på Instagram om matmissbruk. Ta dig gärna tid och läs om du vill. Jag tänker från och med nästa vecka när semestern är slut ta tag i mig själv och kanske till och med våga öppna upp mig lite mer av mig själv och min viktresa. Det återstår att se. Att jag kan laga viktväktarvänlig mat det har ni ju märkt, men jag är lite dålig på att följa mina egna tips!

Nåt som är gott på sommaren till grillad mat eller som en lättare lunch är ju potatissallad. Enklast är ju att gå till affären och köpa med sig hem, men det behöver inte vara så komplicerat att röra ihop en egen. Perfekt om man har lite överbliven potatis från tidigare måltider.

4 port.

600 g kokt färskpotatis
½ purjolök
skalet av 1 citron
2 dl crème fraiche
1/2 dl kapris
1 dl finstrimlad basilika
svartpeppar
salt

grillkorv

Koka potatisen i förväg så den hinner att kallna.
Skiva den kokta potatisen och finstrimla purjolöken.
Riv det yttersta skalet av citronen fint och blanda med crème fraiche, kapris, basilika, potatis och lök.
Smaka av med salt och svartpeppar.  

Jag valde att steka purjolöken lite lätt så den blev lite mjuk bara för ungarnas skull.

Servera potatissallden ihop med den stekta/grillade korven.

Viktväktarna Points

600 g kokt färskpotatis *
½ purjolök
skalet av 1 citron
2 dl Larsa grekisk yoghurt 0%
1/2 dl kapris
1 dl finstrimlad basilika
svartpeppar
salt

Totalt för potatissalladen blir 2P/port. Lägg till points för valfri korv. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 126 kcal/port exkl korv och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Plommonkaka

Fick en glassbytta med plommon av våran snälla granne. Fick bli en enkel, klassisk mjuk kaka med lite mjukrörd vaniljglass.

Ni som är strikt Viktväktare får scrolla förbi detta inlägg! Om ni inte vill baka till någon annan.

12-16 st plommon, beroende på storlek
150 g smör, rumsvarmt
2 äggulor
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 äggvitor

glass eller grädde
florsocker

Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv.
Vispa äggulor och florsocker pösigt.
Blanda ner det mjuka smöret lite i taget.
Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt i smeten.
Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter.
Lägg i plommonen med den runda sidan upp.
Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något.
Pudra den med florsocker och servera med mjukrörd glass eller lättvispad grädde.

Var inte tillräckligt snabb att fota så glassen hann att smälta för mig.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration: THERESEMATOCHBAK

Rosémarinerad fläskfilé

Mannen har lekt med grävmaskin ute på tomten idag som han har fått låna. I april grävde vi ju upp halva trädgården för att jämna till och förbereda för en framtida carport bredvid garaget. Då var det ju såklart en massa stora stenar som vi ej kunde flytta på med dom maskinerna vi hade då så nu har han lånat en större sak så nu äntligen är stenarna borta. Själv har jag latat mig i solen och grejat lite med diverse plock. Kvällen ska vi spendera med vänner, hamburgerkalas blir det.

Ett nytt grilltips till er. Fungerar såklart att steka i panna och ugn också.

4 port.

ca 500 g fläskfilé
1½-2 msk grovt mortlad rosépeppar
2 klyftor pressad vitlök
1½ msk aceto balsamico
¼ dl olivolja
½ msk flingsalt
¼ msk torkad timjan
1 tsk honung
nymald svartpeppar

Sås
1 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 dl vatten
1 msk fransk senap
2½ dl grädde
1 msk rosépeppar
maizena

Rensa fläskfilén från eventuella hinnor och senor.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg i fläskfilén hel.
Låt marinera i minst en timme, gärna två.
Grilla eller bryn först i stekpanna och låt den gå klart i ugnen, ju lägre ugnstemp desto saftigare kött.
Innertemp på en fläskfilé bör vara mellan 65-70°C.

Häll i vin, buljong och vatten i pannan och låt det koka upp.
Rör ner senap, mortlad rosépeppar och grädde.
Sjud såsen ytterligare några minuter.
Lägg tillbaka fläskfiléskivorna i såsen och hetta upp.
Red av såsen med lite maizena.

Servera med någon form av potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

ca 500 g fläskfilé *
1½-2 msk grovt mortlad rosépeppar
2 klyftor pressad vitlök
1½ msk aceto balsamico
¼ dl olivolja *
½ msk flingsalt
¼ msk torkad timjan
1 tsk honung *
nymald svartpeppar

Sås
1 dl vitt matlagningsvin *
1 msk kalvfond
2½ dl vatten
1 msk fransk senap
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 msk rosépeppar
1½ msk maizena
*

Totalt för fläskfilé och sås inkl marinad blir det 7P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 257 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer tips och inspiration: THERESEMATOCHBAK