Husmansgryta & ris

Ett vardagsrecept som med fördel kan förberedas dagen innan och sen bara värmas på när det ska ätas. Receptet kommer från Kryddburken ursprungligen, perfekt sida om man vill hitta inspiration på hederlig husmanskost!

4 port.

600 g fläskkött
1-1½ l köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten)
1 tsk soya color
1 msk senap
½ purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
babymorötter 
champinjoner
persilja
salt 
peppar
maizena

Skär köttet i strimlor ca 1 cm tjocka.
 Bryn i gryta i lite smör i omgångar.
 Tillsätt skivad purjolök, gul lök i mindre bitar och finhackad vitlök, 
samt soya och senap. 
Slå på lite av buljongen och låt köttet brässera ca 30-40 min utan lock. 
Slå på mer buljong vartefter det kokar bort. 

Dela champinjonerna i valfri storlek eller ha dom hela om dom är lite mindre.
 Lägg i morötterna mot slutet, låt småputtra en stund till så att dom blir mjuka. 
Champinjoner och persilja allra sist.
 Smaka av med salt och peppar. 
Red ev. av grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare sås. 
Servera med ris.

Viktväktarna Points

600 g fläskkött t.ex fläskfilé *
1-1½ l köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten) *
1 tsk soya color
1 msk senap, dijon
½ purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
babymorötter 
champinjoner
persilja
salt 
peppar
2 msk maizena
*

Totalt blir det 5P/port, lägg till points för tillsatt matfett och för riset.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Picklad rödlök

Fick hem en låda med lite olika sojasåser från Kikkoman & Smakbox för ett tag sen. Så spännande att få prova nya produkter som man kanske inte alltid vågar att köpa med hem från affären. Man får alltid lära sig något nytt! I lådan fanns det bl. a risvinäger som man normalt sett kanske använder till sushi, men det är inget jag äter så det blev ett test att använda den till picklad rödlök istället. Blev jättegott!

2 rödlökar
1½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl risvinäger, Kikkoman (Sushi Rice)
½ krm salt

Koka upp vatten, socker, risvinäger och salt i en kastrull.
Låt svalna.
Skala och skär rödlöken i tunna, halvmåneformade skivor.
Lägg löken i en glasburk.
Häll över den kalla lagen.
Låt stå minst 15 minuter.

Vi åt Fläskfilé i krämig sås & ugnsrostad potatis till den picklade rödlöken.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Jordgubbsmoussetårta med vit kladdkakebotten

Årets midsommartårta!

2 ägg
2 dl socker
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
2½ dl vetemjöl

Mousse
5 gelatinblad
1/2 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

jordgubbar
minimaränger
strössel
smultronblad

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och bryt ner chokladen i bitar.
Rör till en jämn smet.
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke.
Rör ner smör/chokladblandningen.
Blanda i ett ägg i taget i smeten och rör tills det har blandat sig.
Häll sedan smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Grädda i 15-25 min i mitten av ugnen.
Kakan ska inte få någon färg och den ska kännas kladdig när du tar ut den.
Låt kladdkakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 10 min i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens.
Värm en liten mängd av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över kladdkakebottnen.
Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.
Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Dekorera med jordgubbar, minimaränger, strössel och lite grönt.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Currystroganoff

För oss som gillar smaken av curry 💛

6 port.
 
1 falukorvsring
1 finhackad lök
smör
1 msk curry
1 msk med tomatpuré
3 dl crème fraiche
3 dl grädde
salt 
peppar

 
Skär korven i lagom stora bitar, finhacka löken. 
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör.
Fräs korven och löken under omrörning. 
Pudra över curry och rör ner tomatpurén.
Fräs runt allt under omrörning sedan häller du i grädde och crème fraiche och låt det sjuda ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta eller ris.

Viktväktarna Points

600 g matkorv, Maträtt *
1 finhackad lök
smör (lägg till points för mängden du använder)
1 msk curry
1 msk med tomatpuré
2 dl crème fraiche 5% *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
salt
peppar
ev maizena (lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 6P/port exkl tillbehör. Jag valde att äta med blomkålsris denna gång för att använda pointsen till annan måltid istället för vanligt ris eller pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 202 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Dillkyckling

Grytor kanske inte hör sommaren till, men denna känns ändå lite lättare en dag som idag när det är lite tråkväder och inte så jättevarmt.

6-8 port.

900 g kycklingfilé
1 knippa dill
1 gul lök
olivolja
6 dl vatten
3 msk kycklingfond, konc
2 morötter
1 msk citron, pressad
2 msk balsamvinäger, vit
2 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk smör

Skär av dillstjälkarna och knyt ihop dem med en bit snöre.
Spara vipporna.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och dillstjälkar i lite olja i en gryta.
Häll på vatten och kycklingfond.
Skala morötterna och skär dem i stavar.
Lägg dem i grytan.
Putsa och skär kycklingen i stora bitar.
Ta upp dillstjälkarna och blanda ner kycklingen.
Tillsätt citronsaft, vinäger och honung.
Krydda med salt och peppar.
Sjud utan lock ca 10 min
Finhacka dillen.
Rör ner grädden och hälften av dillen i grytan.
Blanda mjöl och smör till en smet.
Klicka ner redningen under omrörning i grytan och koka ca 3 min.
Rör ner resten av dillen precis före servering.
Servera med kokt potatis eller ris.

Viktväktarna Points

900 g kycklingfilé
1 knippa dill
1 gul lök
olivolja (lägg till points för mängden du tar)
6 dl vatten
3 msk kycklingfond, konc *
2 morötter
1 msk citron, pressad
2 msk balsamvinäger, vit
2 msk honung *
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 msk vetemjöl *
1 msk culiness
*

Totalt blir det 4P/port om man delar på 6 port, vill man istället dela på 8 port blir det 3P/port. Lägg ev till points för ris eller potatis.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Västerbottenpaj

Att bloggen saknar denna gudomligt goda pajen är ju en gåta! Har gjort den flera gånger förut men har tydligen missat att lägga ut den. Favoritreceptet på den är Per Morbergs recept! Passar kanske bra till midsommarfirandet i helgen!

8-10 bitar

Pajdeg
100 g smör
100 g vetemjöl
2 msk vatten, kallt

Fyllning
200 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
2 dl mjölk/grädde
salt
peppar, nymalen

Värm ugnen till 200°C.
Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 min.
Låt svalna.

Fördela västerbottensost i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Baconlindad köttfärslimpa med champinjonsås

Första semesterdagen har spenderats på en badplats i Ånnaboda i Kilsbergen med den yngsta medans syrran var på dansläger i Örebro. Lyckades såklart bränna på lite för mycket i solen så ikväll lär det dra lite i skinnet… Har ju inte så många dagar nu att pressa lite sol så det gäller ju att passa på!

8 port.

1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
1 msk valfri fond
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt bacon

Champinjonsås
250 g champinjoner
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
maizena
salt
peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter.
Hacka löken och stek på den hastigt så den blir mjuk utan att ta färg.
Blanda ihop färsen med resten av ingredienserna.
Blanda väl.

Lägg ut baconskivorna på ett skärbräda lite omlott.
Forma färsen till en köttfärslimpa och lägg den mitt på baconet och linda in limpan med bacon.
Lägg köttfärslimpan i en ugnsform.
Ställ in limpan i ugnen och sänk temperaturen till 175°C.
Den skall vara ungefär 70 grader, ca 45 minuter.

Dela svampen i mindre bitar/skivor.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Rör sen i grädde och soja.
Koka upp på nytt och red av såsen med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner champinjonerna i såsen.

Servera köttfärslimpan och såsen med potatismos eller kokt potatis.

Viktväktarna Points

1 kg nötfärs 5% *
1 dl ströbröd *
3 dl mjölk 1,5% *
2 ägg
1 msk valfri fond *
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt kycklingbacon *
250 g champinjoner
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 tsk kinesisk soja
1½ msk maizena *
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för matfettet som tillsätts vid stekning av lök och svamp.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK