Nyårsdessert 2014
Vit chokladpannacaotta
4½ dl vispgrädde
150 g vit choklad
2 gelatinblad
Hacka choklad och lägg i en skål.
Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
Mät upp grädden i en kastrull.
Koka upp allt och häll det över den hackade chokladen.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i blandningen,blanda till en slätt pannacotta.
Fyll dina glas och stoppas in i kylen i 2-3 timmar.
Dekorera med hallon och lite crunch.
Kladdkaka med nougatfluff
2 ägg
2½ dl socker
100 g smör
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1½ dl vispgrädde
90 g nougat
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna och varva ner det och smöret i äggvispet.
Smöra en form, häll i smeten och grädda i 175°C i 18-20 min.
Låt kakan svalna och förvara i kyl.
Låt till fördel kakan stå i kyl några timmar innan servering.
Ta ut runda kladdkakebitar med ett pepparkaksmått.
Smält nougaten i grädden på låg värme.
Det får inte börja koka.
Häll upp i en burk och låt svalna, ställ in i kyl i minst 6 tim.
Vispa upp fluffet.
Spritsa fluff på kladdkakebitarna.
Minipavlova
2 ägg
1 dl strösocker
2 äggulor
½ dl socker
½ msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör
2 dl vispgrädde
blåbär
Vispa äggvitorna med sockret till ett hårt skum.
Spritsa ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper.
Grädda i 125° i 60 minuter.
Blanda äggulor, socker, grädde, mjöl och smör i en kastrull.
Låt sjuda på svag värme till den tjocknar.
Låt krämen svalna i kylen.
Förbered marängbakelsen en timme innan serveringen.
Bred först smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden.
Garnera med blåbär.