Vi har kommit fram till den delen av året då man som ”matfotograf” inte alltid har tillgång till det naturliga dagsljuset. Speciellt när man har ett vanligt arbete dagtid. Mörkret smyger sig på tidigare för varje vecka nu och ens matbilder blir inte lika bra, hur mycket man än redigerar dom eller använder sig av fotolampor. MEN maten smakar lika bra för det 🥰
Wokad mat är ju perfekt när det behöver gå snabbt. Förbereder man så mycket man kan innan med att t.ex strimla kycklingen och röra ihop woksåsen så går det snabbt och smidigt att få på bordet när familjen väntar otåligt 😁
Woksåsen har jag hämtat inspiration ifrån grymma Zofias kök.
6 port.
750-900 g kycklingfilé
rapsolja
tandoorikrydda
salt
1 påse wokgrönsaker thai
Woksås
1 dl sweet chilisås
½ dl kinesisk soja
2 msk majsstärkelse
1 kycklingbuljongtärning (löses upp i 1½ dl kokvatten)
3 vitlöksklyftor, pressade
1-2 tsk sesamolja
2 msk farinsocker eller strösocker
Strimla kycklingen och stek i en panna i omgångar i lite olja.
Krydda med tandoori och salt.
Lägg kycklingen åt sidan och fräs på grönsakerna en kort stund i pannan innan du blandar ner kycklingen igen.
Lös upp buljongtärningen i 1,5 dl kokt vatten.
Blanda samtliga ingredienserna till såsen i en skål.
Häll såsen över kycklingen och grönsakerna och låt puttra på hög värmen tills såsen tjocknat något.
Servera woken med ris eller nudlar.
Viktväktarna Points
750 g kycklingfilé
rapsolja (lägg till points för mängden du använder)
tandoorikrydda
salt
1 påse wokgrönsaker thai
1 dl sweet chilisås *
½ dl kinesisk soja *
2 msk majsstärkelse *
1½ msk kycklingfond (blanda med 1½ dl kokvatten)
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk sesamolja *
1 msk farinsocker/strösocker *
Totalt blir det 3P/port. Lägg till points för nudlar eller ris.
Tips! Byt farin/strösocker mot sötströ så blir det 3P istället, blir dock inte samma smak som farinsockret.
* = livsmedel som jag räknat points mängden på, övriga är 0 points enligt mängden i receptet
Kcal: ca 247 kcal/port exkl tillsatt matfett och nudlar.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK