Köttfärsgryta med vitkål & senap

Vilket väder det blev nu ikväll, regn på jobbet snöoväder hemma! Men det försvinner väl lika fort som det kommer tyvärr, så tråkigt för barnen. Hade tyvärr ett plus på vågen i morse på 1,2 kg. Men efter att ha haft huvudvärk större delen av förra veckan och en kropp som sa ifrån i torsdags när jag nästan svimma så lade jag SP-räkningen på hyllan under fre-sön. Blev en del gottigott till mat då vi hade gäster både lör och sön. Men nu är det en ny vecka så nu blir det nya tag och SP-räkningen är tillbaka igen.

Detta smarriga recept hittade jag hos Jonas som har bloggen/instagramkontot Familjemiddag, har var en av deltagarna i Sveriges mästerkock i senste omgången, kicka in där, finns massor av god mat!

6 port.

1 pkt bacon
600 gram köttfärs
vitkål, fint strimlad
2 klyftor vitlök
1½ gul lök
2 msk dijonsenap
1½ dl crème fraich
1½ dl grädde
1½ msk kalvfond
persilja
salt
nymalen svartpeppar

Fräs först bacon och lägg i en gryta.
Stek köttfärsen i fettet tillsammans med lök och vitlök, dijonsenap, kalvfond, salt och peppar och häll även detta i grytan.

Strimla vitkålen och blanda i den i grytan, lite i taget tills du fått en bra balans mellan kött och vitkål.
Häll i grädde och crème fraiche, blanda och låt koka upp (späd med vatten om du tycker den är för tjock).
Sänk värmen och låt puttra ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar
Strö hackad persilja och ät som den är, med blomkålsris, vanligt ris eller kokt potatis.

Viktväktarna Flex (BLÅ)

1 pkt bacon, avrunnen (12 SP)
600 gram nötfärs 5% (13 SP)
vitkål, fint strimlad
2 klyftor vitlök
1½ gul lök
2 msk dijonsenap (1 SP)
1½ dl crème fraich 8% (8 SP)
1½ dl matlagningsgrädde 15% (12 SP)
1½ msk kalvfond
persilja
salt
nymalen svartpeppar

Totalt blir det 8 SP/port. Lägg ev till SP för matfett och för tillbehör. Servera med valfria grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *