Klassiskt så det står härliga till!
4 port.
Äggsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
3 hårdkokta ägg
4 msk hackad persilja
5 dl fiskbuljong (vatten + 1 buljongtärning)
600 g torskfilé
½ tsk salt
Koka äggen hårda.
Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 min.
Smält smör i en kastrull.
Rör ut mjölet i smöret.
Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
Tillsätt salt och vitpeppar.
Tillsätt buljongtärningen.
Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 min.
Skölj persilja och hacka den fint.
Skala äggen och hacka dem.
Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen.
Spara ev. lite till garnering om du önskar.
Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull.
Skär fisken i portionsbitar.
Salta och lägg ner dem i buljongen.
Koka på svag värme under lock cirka 3 min.
Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.
Servera fisken och äggsåsen med kokt potatis.
Viktväktarna Points
1½ msk Milda Culiness *
1½ msk vetemjöl *
4 dl mjölk 1,5% *
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ fiskbuljong- eller grönsaksbuljongtärning
3 hårdkokta ägg
4 msk hackad persilja
5 dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning) *
500 g torskfilé
½ tsk salt
Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för potatis eller om man vill ha något annat som tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 261 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Tack för recept! Det gjorde min mormor till mig som barn men jag hade glömt bort denna rätt tills nu.
Pga tidspress så använder jag mig ofta av Abbas Middagsklart när jag lagar fisk till vardags. Det är väldigt smidigt och gott, citronsåsen till lax är min favorit.
Supergott och så enkelt att göra 🙂 Tack för att du skrev en rad! Trevlig kväll 🙂
Det här fick vi på dagis ju!