Järpar med smak av champinjon

Tänkte jag skulle gå ut på långpromenad idag när jag kom hem tidigt, men det har regnat så mycket så man får ingen lust till det. Hoppas det avtar vartefter.

Ikväll äter vi pannkakor, familjen vanliga (recept finns HÄR) och jag äter mina dinkelpannkakor som jag lade ut nyligen här på bloggen (recept finns HÄR), och givetvis hemkokt sylt med mindre mängd socker.

Detta recept är en riktig chansning som i slutändan blev riktigt bra. Att blanda ner mjukost i järpsmeten var en bra grej. Blev så god smak, kommer jag testa fler gånger med andra smaker på mjukost.

6-8 port.

1 kg färs
2 ägg
½ gul lök, finhackad
2 msk svampfond
1 dl Kavli champinjonost
salt
peppar
persilja

Sås
250 g champinjoner
½ gul lök
5 dl vatten
1½ msk svampfond
2 msk Kavli champinjonost
1 dl grädde
3 msk maizenaredning
ev. salt/peppar

Blanda ihop alla ingredienser till järparna.
Forma färsen till järpar och stek dem runt om i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
Stek dom klara i pannan eller lägg dom i en ugnssäker form och ställ in dom i ugnen i 175°C i ca 8-10 min då dom har en innertemp. på 70°C.

Dela champinjonerna i bitar och hacka löken.
Fräs i panna med lite matfett tills dom är klara.
Häll på vatten, fond, mjukost och grädde och låt det koka upp.
Låt såsen sedan stå och småsjuda i 5-10 min på låg värme och red sen av den med maizena.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

1 kg nötfärs 5% *
2 ägg
½ gul lök, finhackad
2 msk svampfond *
1 dl Kavli champinjonost *
salt
peppar
persilja

Sås
250 g champinjoner
½ gul lök
5 dl vatten
1½ msk svampfond *
2 msk Kavli champinjonost *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 msk maizenaredning *
ev. salt/peppar

Järparna blir 2P/st om man delar upp smeten på 18 st järpar totalt. Såsen blir 1P/port om man delar den på 6-8 port. Lägg till points för matfettet du steker i och för valfria tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *