Färskostkrämen räcker till ungefär 4-6 port. Ät resterande sockerkaka som den är eller använd den till att baka dammsugare kanske, eller varför inte ge bort en bit till en granne eller vän 🙂 Alltid kul att få göra någon lite extra glad med hembakat fikabröd.
3 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
Blanda dom torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten ihop med mjölken och det avsvalnade smöret.
Blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
Prova med en sticka så att den är torr.
Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
Vanilj- och färskostkräm
1½ dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
2 msk socker
½ tsk vaniljpulver
Vispa grädden lätt och vänd ner ost, socker och vaniljpulver.
Vispa ihop till krämig konsistens.
Grilla sockerkaksskivorna en stund på varje sida, lägg upp på fat och lägg en klick av färskostkrämen på toppen, alt. spritsa lite snyggt på tallriken/sockerkaksskivan.
Garnera med färska bär.