Orienterar mig runt i det asiatiska köket mer och mer och hittar lite nya favoriträtter. Denna hamnade verkligen i topp och har ni inte testat den förut så tycker jag absolut ni ska göra det 👌
4 port.
4 port kokt ris
80 g cashewnötter
1 knippe salladslök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära, riven
1 stor nypa salt
1 krm vitpeppar
1 msk ljus soja
2 tsk risvinäger
1 msk majsstärkelse
1 äggvita
700 g kycklingfilé/kycklinglårfilé
Sås
1 msk sesamolja
2 tsk balsamvinäger
1 msk hoisinsås
2 msk ostronsås
1 msk sojasås
1 msk farinsocker/flytande honung
1 tsk sichuanpeppar
torkad chilimix
Skär kycklingen i jämna bitar, ca. 1½ x 1½ cm.
Vispa ihop äggvita, majsstärkelse, risvinäger, soja, peppar och salt.
Blanda kycklinen väl med marinaden och låt det marinera i ca 30 min.
Rensa salladslöken och skär bort den ljusa delen.
Skär den ljusa delen fint och dela det gröna i grova bitar.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen utom sesamoljan.
Hetta upp en stekpanna eller wok med olja.
Stek kycklingen på hög värme under omrörning tills kycklingen nästan är genomstekt.
Gör det gärna i två omgångar.
Lägg kycklingen på en tallrik.
Skölj ur pannan och värm upp den igen.
Tillsätt lite olja och fräs ingefära, vitlök och den ljusa delen av salladslöken.
Låt fräsa i pannan på medelhög värme i cirka två min.
Lägg tillbaka kycklingen i pannan och låt den gå med ytterligare en min.
Häll över såsen och fräs vidare under konstant omrörning tills alla kycklingbitar är täckta med ett tunt lager sås.
Tillsätt salladslök, nötter och sesamolja och blanda allt väl i ytterligare några sekunder.
Servera genast!
Kaloriberäknat recept
4 port kokt ris, 500 g
80 g cashewnötter
1 knippe salladslök, ca 100-125 g
4 finhackade vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära, riven
1 stor nypa salt
1 krm vitpeppar
1 msk ljus soja
2 tsk risvinäger
1 msk majsstärkelse
1 äggvita
700 g kycklingfilé
1 msk sesamolja
2 tsk balsamvinäger
1 msk hoisinsås
2 msk ostronsås
1 msk japansk soja
1 msk flytande honung
1 tsk sichuanpeppar
torkad chilimix
Kcal: ca 534 kcal exkl tillsatt stekolja.
Kolhydrater: 48.3 g Protein: 49.5 g Fett: 16.3 g
TIPS! Tycker man det är lite mycket kcal/port så kan du lätt justera mängden på t.ex ris (450 g), cashewnötter (50 g) och kyckling (650 g) så kommer du ner till ca 462 kcal/port exkl tillsatt stekolja.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Denna ska jag laga i veckan!
Ja gör det, grymt god rätt 👌☺️