{I samarbete med Smakbox}
Enkla köttgrytor är en favorit att tillaga så när fonden med smak av schalottenlök från Bong Touch of Taste dök upp i en Smakbox visste jag direkt vad jag skulle göra. Blev kanongott så detta är något ni måste testa vid tillfälle!
6 port.
750-900 g fläskytterfilé/fläskfilé
salt
peppar
smör
sky, från köttstekningen
3-4 schalottenlökar
1 tsk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1½ msk brynt schalottenlökfond
3 dl grädde
2-3 dl vatten
en skvätt soja
salt
vitpeppar
maizena
Skala och hacka löken.
Ansa ytterfilén från ev senor och dylikt, skiva sen i lagom tjocka skivor.
Salta och peppra köttskivorna på båda sidor.
Stek i smör, ca 1½ min per sida och lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med nån dl vatten och sila av.
Tillsätt lite smör i pannan och stek löken på svag värme utan att den tar färg.
Tillsätt worcestershiresås, senap, fond, resten av vattnet, grädde och en skvätt soja för färgens skull.
Koka upp och red av till önskad konsistens med maizena, smaka av med salt och peppar.
Lägg i köttet i såsen och låt det stå och sjuda på låg värme tills köttet känns mört och fint.
Servera med valfri ugnsstekt potatis och blandade grönsaker.
Kalorisnålare alternativ
Minska mängden grädde i såsen till 1 dl och använd t.ex 13% matlagningsgrädde. I övrigt följ receptet 👌
Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK