Klassisk köttgryta som påminner om barndomen.
4 port.
750 g nöt/kalv/lammkött
vatten
½ liten purjolök
1 morötter
¾ tsk salt
5 vitpepparkorn
1 – 1½ dillstjälkar
Ättikslag
1½ msk strösocker
¼ dl ättiksprit 12 %
¼ dl vatten
Sås
kokbuljong (från det kokta köttet)
½ dl grädde
¾ msk majsstärkelse
vitpeppar
1½-2 msk ättikslag
½ dl finhackad dill
Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar.
Lägg i en gryta med vatten, som täcker köttet och koka upp.
Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten.
Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten, precis så att det täcker.
Låt koka upp.
Skumma av väl.
Skölj, ansa och skär purjolöken i ca 3 cm stora bitar.
Skär morötterna i 2-3 cm stora bitar.
Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot och dillstjälkar i grytan.
Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1½-2 tim.
Koka ihop socker, ättiksprit och vatten.
Låt svalna.
Lägg köttbitarna och morötterna (ej purjolök och dillstjälkar), på ett fat åt sidan och håll varmt.
Plocka upp purjolök och dillkvistar eller sila buljongen och spara den.
Koka ihop kokbuljongen 5-10 min, tills den smakar bra.
Tillsätt grädden och koka ihop ett par min till.
Blanda majsstärkelsen med lite vatten och tillsätt redningen i såsen under omrörning.
Koka upp såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Smaksätt såsen med ättikslagen, så att den får en riktigt god sötsur smak, ta lite i taget tills du är nöjd med smaken.
Hacka dillen.
Lägg köttet och morötterna i såsen och koka upp.
Servera med kokt potatis.
Viktväktarna Points
600 g nöt/kalv/lammkött (fransyska) *
vatten
½ liten purjolök
1 morötter
¾ tsk salt
5 vitpepparkorn
1 – 1½ dillstjälkar
1½ msk strösocker *
¼ dl ättiksprit 12 %
¼ dl vatten
kokbuljong (från det kokta köttet)
½ dl matlagningsgrädde 13% *
¾ msk majsstärkelse *
vitpeppar
1½-2 msk ättikslag (använde ca hälften av totala mängden)
½ dl finhackad dill
Totalt blir det 7P/port exkl tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 228 kcal/port exkl tillbehör.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK