Fick en glassbytta med plommon av våran snälla granne. Fick bli en enkel, klassisk mjuk kaka med lite mjukrörd vaniljglass.
Ni som är strikt Viktväktare får scrolla förbi detta inlägg! Om ni inte vill baka till någon annan.
12-16 st plommon, beroende på storlek
150 g smör, rumsvarmt
2 äggulor
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 äggvitor
glass eller grädde
florsocker
Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv.
Vispa äggulor och florsocker pösigt.
Blanda ner det mjuka smöret lite i taget.
Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt i smeten.
Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter.
Lägg i plommonen med den runda sidan upp.
Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något.
Pudra den med florsocker och servera med mjukrörd glass eller lättvispad grädde.
Var inte tillräckligt snabb att fota så glassen hann att smälta för mig.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration: THERESEMATOCHBAK
Mums det är ju så gott med plommon i kakor! Måste gå på jakt efter plommon. 😋
Inte så jätteförtjust i plommon normalt sett, men denna kaka var god.
Den godaste plommonkaka jag har ätit. Florsocker isf socker! Vispad äggvita! Är detta orsaken till att den blir så fluffig???
Kul att höra, det är det säkert 🥰