Detta receptet kommer från Kryddburkens receptsida, har funnits här på bloggen i flera år, men nu tyckte jag det var dags för en uppdatering med ett Viktväktaralternativ av maträtten. Jämför gärna receptalternativen med varandra så ser ni hur små justeringar man behöver göra för att maträtten ska bli mer hälsosam vid tex en viktnedgång då man behöver minska antalet kalorier/måltid, men ändå kan man njuta av samma mat som övriga familjen.
4 port.
4 port pasta
1 fläskfilé, ca 600 g
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade tomater i olja/torra
1 finriven solo vitlök
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
salt
peppar
2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost
Koka 4 port pasta knappt al dente.
Såsen i gratängen sugs upp av pastan också så den blir färdig i ugnen.
Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor.
Stek snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg.
Stek köttet i omgångar, lite i taget.
När alla skivor är stekta lägg ner i stekpannan och tillsätt vatten + fond.
Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken och tillsätt.
Klicka i senap och tomatpuré och låt såsen koka ihop nån minut.
Slå på grädde och red av såsen med vetemjöl (rör ut i lite vatten/grädde och vispa ner).
Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen med fläskfilén över pastan och vänd runt.
Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå.
Riv över osten.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält, ca 15 min i 225°C.
Viktväktarna Points
4 port pasta (lägg till points för så mycket du använder)
1 fläskfilé, ca 600 g *
2 msk kycklingfond *
5½ dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade, torra *
1 finriven solo vitlök
2 msk dijonsenap *
2 msk tomatpuré
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ msk vetemjöl *
salt
peppar
2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost 12% *
Totalt blir det 9P/port exkl points för stekfett och pasta. Servera med valfria grönsaker.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: 328 kcal/port exkl stekfett och pasta.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK