Klassisk husmanskost är väl ändå det bästa vi har 😍
6-8 port.
1 kg köttfärs
smör
1 finriven gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1½ dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
200 g färskost (smaksatt)
2 pkt bacon
Gräddsås
1½ dl vatten
¾ msk oxfond
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk svartvinbärsgelé
soja colorit
4½ dl grädde
maizena
Ställ ugnen på 200°C.
Blanda ströbröd, grädde, mjölk, salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna gräddblandning och låt detta sedan stå och dra en stund.
Riv sedan ner löken och rör ner hela gräddblandningen ner i smeten med köttfärsen.
Dela köttfärssmeten i två delar och platta sedan ut dem bredvid varandra på plastfolie.
Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfärssmeten med bacon och färskost.
Rulla ihop de bägge delarna till en köttfärslimpa.
Lägg i en smord form och ställ in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
Häll i vattnet och fonden i en kastrull till såsen.
Koka upp buljongen.
Vispa i tomatpuré, gelé och soja.
Rör i maizena till önskad tjocklek på såsen.
Låt småputtra ett par minuter.
Rör ner grädden mot slutet.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept
1 kg nötfärs 5%
smör
1 finriven gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
2½ dl mjölk 1,5%
nymalen peppar
1 tsk salt
200 g färskost (smaksatt)
2 pkt kycklingbacon
4½ dl vatten
¾ msk oxfond
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk svartvinbärsgelé
soja colorit
1½ dl matgrädde 13%
1½ msk maizena
Kcal: ca 478 kcal/st exkl tillsatt matfett, lingonsylt och potatis för 6 port (359 kcal för 8 port.).
Kolhydrater: 17.5 (13.2) g Protein: 44.1 (33.1) g Fett: 23.8 (17.9) g


Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK