På nyår var vi hos kompisar i Hallsberg och firade. Mitt bidrag till nyårsmiddagen blev förrätt och efterrätt. Detta blev årets bidrag och den var inte så dum, riktigt gott blev det med grönkålskexen och västerbottensosten! Kan vara en ny tradition på nyår istället för en toast skagen 🥰
6 port.
Botten
80 g kex, jag hade grönkålskex från Göteborgs utvalda
30 g smör
Cheesecakesmet
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
75 g västerbottensost
salt
peppar
2 gelatinblad
½ rödlök
gräslök
Förbered en springform, ca 15-18 cm i diam, med plastfolie i botten och på kanterna.
Kör kexen i en mixer till smulor, blanda med smält smör.
Häll kexsmulorna i formen och tryck ut till en slät botten, ställ in formen i kylen medan fyllningen görs.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 10 min.
Vispa ihop crème fraiche och philadelphiaost.
Rör ner västerbottenosten och smaka av med salt och peppar.
Krama ur gelatinbladen, lägg dom i en liten kastrull och smält på lägsta temp på spisen, går snabbt och får absolut inte börja koka.
Rör ner gelatinet i ostsmeten och blanda om ordentligt.
Häll smeten över kexbotten och stryk den slät.
Ställ in i kylen för att stelna över natten.
Vid servering så toppa med finhackad rödlök samt gräslök.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK