Vi fick nya varuprover på jobbet från Fazer som bla bestod av vit choklad med citronsmak.
Jag fick dessa (3×100 g) av min chef i utbyte mot att jag skulle baka och ta med till jobbet.
Har dock inte sett den i butik än, någon som har gjort det?
Här kommer det första provbaket med den vita chokladen.
(bilden kommer från Fazer.se)
Vaniljbullar med vit choklad med citronsmak
ca 30 st
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl gräddmjölk (½ mjölk, ½ grädde)
½ tsk salt
¾ dl strösocker
1½ tsk malen kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
2½ dl gräddmjölk (½ mjölk, ½ grädde)
½ tsk salt
¾ dl strösocker
1½ tsk malen kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g riven vit choklad med citronsmak
1 ägg
pärlsocker
Ljumma matfettet och gräddmjölken till 37°C.
Häll den över jästen i en degbunke.
Rör tills den är upplöst.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
Spar resten till utbakningen.
Arbeta degen smidig och tills den släpper degbunkens kanter.
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Häll den över jästen i en degbunke.
Rör tills den är upplöst.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
Spar resten till utbakningen.
Arbeta degen smidig och tills den släpper degbunkens kanter.
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Strö ett tunnt lager mjöl över degen.
Täck den med en bakdukk eller handuk.
Ställ den på en dragfri plats i köket.
Låt degen jäsa 30-40 min eller tills den blivit dubbel så stor.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
Arbeta ner degen i bunken.
Mjöla bakbordet lätt.
Häll upp degen.
Knåda i mjölet med lugna jämna tag tills degen är lätt att hantera och inte fastnar
på händerna och bakbordet.
Bullarna blir som bäst om man använder så lite mjöl som möjligt.
Dela degen mitt itu i lika stora delar.
Mjöla en av dom lätt på ytan så torkar deninte.
Kavla ut den andra delen till en rektangulär kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop den till en lång korv.
Skär dom i lagom stora bitar och lägg dom i bullformar på en plåt.
Låt dom jäsa under bakduk tills dom är knappt dubbelt så stora.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, 8-10 min