Julkalender 10 december
50 g jäst
6 dl mjölk, 37°C
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl manitoba cream
Fyllning
75–100 g smör
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken + saffran och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och mjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och kör den i maskin i ca 10-15 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två bitar.
Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm tunn.
Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
Rulla ihop degplattan till en rulle.
Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
Lägg bullbitarna i pappersformar i en muffinsplåt.
Gör likadant med den andra halvan av degen.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter.
Låt dem kallna under bakduk på ett galler.