Per Morbergs risgrynsgröt

Den absolut godaste gröten som man kan koka själv är denna. Sedan förra året har jag valt att koka gröten i ugnen så slipper man stå och röra konstant för att undvika att det bränner fast i botten och man kan göra annat medans gröten blir klar 😊

En tradition som var har sedan ett par år tillbaka är att vi varje söndag i december äter risgrynsgröt och julskinkemacka till kvällsmat, så mysigt 🥰

4 port.

2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk salt
7 dl mjölk
3 dl vispgrädde
½ vaniljstång
1 msk smör

Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull och slå på vattnet.
Lägg ner kanelstången och saltet, koka upp och låt koka i ca 10 min tills vattnet har kokat in.
Under tiden värm upp mjölken och grädden i kastrull på spisen eller i en kanna i micron.
Tillsätt mjölken och grädden i kastrullen med riset.
Tillsätt vaniljstången, delad på längden, och rör ner smöret.
Ställ in kastrullen med tillhörande lock (ska gå att använda i ugn) i ugnen 125°C i ca 45-60 min.
Rör om då och då.

Ta upp vaniljstången innan du serverar gröten med kall mjölk, kanel och socker och en smörgås med julskinka.

Kaloriberäknat recept

2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk salt
7 dl mjölk 1,5%
3 dl matlagningsgrädde 13%
½ vaniljstång
1 msk lättsmör, Arla

Kcal: ca 384 kcal/port exkl tillbehör.

Kolhydrater: 49.7 g Protein: 11.7 g Fett: 15.1 g

TIPS! Justera mängden mjölk/grädde om du vill dra ner på kalorierna/port ytterligare.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *