Philadelphiabullar
Beroendeframkallande frallor som är enkla att baka 🫶
20-30 st beroende på storlek
50 g smör
4 dl vatten
50 g jäst
200 g philadelphiaost
2 msk ljus brödsirap
2 tsk salt
10-12 dl manitoba cream
Smält smör och häll på vattnet, ljumma till 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan och rör ut jästen.
Tillsätt resten av ingredienserna och sist mjölet.
Arbeta degen slät och smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen och rulla ca 20-30 st avlånga bullar, lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 225°C.


Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Fyllda & gratinerade frukostkorvar
Brownietårta med whipped cream cheese frosting & jordgubbar
Browniebotten
225 g smör
200 g mörk choklad, 70%
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1½ dl strösocker
4 stora ägg
4½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
Smöra och mjöla två bakformar á 15 cm i diameter.
Kuba smöret och hacka chokladen grovt, smält samman i en kastrull på låg värme.
Vispa allt socker och ägg poröst.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Sikta ner de torra ingredienserna och rör smeten slät.
Fördela smeten i formarna, jämna till ytan med hjälp av en slev.
Grädda i 45-50 minuter i 175°C.
Låt bottnarna svalna 10 minuter i formen, vänd sedan upp dem och låt svalna helt på galler.
Whipped cream cheese frosting
300 g cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
½-1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)
Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål.
Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev.
Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Dela tårtbotten och fördela skivade jordgubbar på ett lager av frostingen.
Toppa med hela jordgubbar.
Ljus kladdkaka
ca 10 bitar
250 g mjölkchoklad
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
florsocker
vispad grädde
Sätt ugnen på 200°C.
Hacka chokladen fint.
Smält smöret och blanda ner chokladen och vaniljsockret.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ner vetemjöl.
Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, och fyll den med smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.
Låt svalna.
Pudra kakan med florsocker och servera med grädde.
Spagetti & kasslersås
Sommarstubbe med jordgubb & banan
ca 12 bitar
Botten
75 g smör eller margarin
1 dl socker
4 äggulor
3 msk mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
Fyllning
3 dl vispgrädde
3 bananer
Garnering
½ l jordgubbar
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt äggulorna, en i taget.
Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret.
Rör allt till en jämn smet.
Bred ut smeten i långpannan.
Vispa äggvitor och socker till fast skum.
Bred marängen över smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna.
Lossa kakan från pappret.
Vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.
Mosa bananerna och bred ut dom över kakbottnen.
Vispa grädden och bre ut över bananerna.
Rulla ihop kakan från långsidan.
Garnera den med jordgubbar.