Dumlepannacotta

4 port.

4 dl grädde
2½ gelatinblad
20 dumlekolor

Dekorering
dumle
minimaränger
vispad grädde
chokladsås

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 min.
Skär varje kola i tre eller fyra bitar.
Koka upp grädden.
Sänk värmen eller ta bort pannan från plattan och lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Det kan vara lite svårt att få all kolan att smälta helt men ha lite tålamod och rör.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner gelatinet i pannacottan och rör ordentligt.
Häll upp pannacottan i glas eller portionsformar och låt den stå i kylen och stelna ett par timmar innan servering.
Dekorera pannacottan med dumle, minimaränger, vispad grädde och chokladsås.

dumlepannacotta-3

TIPS! Till jul kan man byta ut dom vanliga dumlekolorna mot Dumle pepparkaka 🙂

dumlepannacotta-4

dumlepannacotta-2

Mustig äppelgryta med fläskkött och rosmarin

Den här äpplemusten fick jag med i en av mina Smakboxar och ville såklart använda den i en maträtt/bakverk istället för att bara dricka den som den är. Det första jag testade var att göra den här grytan och den blev supergod, serverade den med ett baconmos. Kan ju kännas lite annorlunda men det var riktigt gott!

6 port.

800 g fläskkarré, i grytbitar
vitpeppar
salt
2 st palsternackor
2 st morötter
9 dl kalvbuljong
1 stor gul lök
1 rödlök
200 g champinjoner
4 st rosmarinkvistar
4 st persiljekvistar
2 st lagerblad
6 dl äppelmust
1 msk maizena
1 äpple

Bryn köttet, salta och peppra och lägg det i en stor gryta.
Skala rotfrukterna och skär dem i 3 cm stora bitar.
Fräs rotfrukterna, salta och peppra och lägg dem i grytan.
Häll på buljongen och koka köttet ca 10 minuter, skumma av.
Skala löken och skär rödlöken i klyftor, lägg det i grytan och tillsätt delade champinjoner, lagerblad, persilja och rosmarin.
Häll på äppelmusten.
Koka upp och sjud grytan i ca 5 minuter.
Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten till en redning och rör ner i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl.
Skär äpplet i klyftor och lägg i.

Servera grytan med baconmos, tillsätt 1 förp. stekt bacon i moset och blanda.

dsc_0263

Vitkålsgratäng med kyckling

Perfekt matlådemat!

4 port.

750 g kycklingfilé
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl grädde
3 dl riven ost
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Strimla kycklingen.
Stek den i olja och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Hacka/skär kål och lök i mindre bitar.
Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka.
Krydda med önskad krydda.
Jag använde salt, peppar och wokkrydda.
Häll över grädden och låt sjuda ihop ett par min.
Häll över kålblandningen över kycklingen i ugnsformen och lägg på osten.
Grädda 20-25 min mitt i ugnen på 225°C.

Viktväktarna Points

750 g kycklingfilé
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl grädde 13% *
3 dl riven ost 12% *
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Totalt blir det 6P/port exkl matfett vid stekning. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 385 kcal exkl matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kanelbullekladdkaka

10-12 bitar

150 g smör
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
3 ägg
2 dl vetemjöl

Garnering
pärlsocker

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper.
Strö över pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Känn med en provsticka.
Låt kakan svalna i formen.
Servera med vispad grädde.

kanelbullekladdkaka

kanelbullekladdkaka-3

kanelbullekladdkaka-7

kanelbullekladdkaka-5

kanelbullekladdkaka-4

Falulåda med makaroner

4 port.

4 port. makaroner
½ ring falukorv
2½ dl crème fraiche
2½ dl grädde
tomater
2 msk chilisås
salt
peppar
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°C.
Koka pastan nästan helt klar och fyll i en stor ugnssäker form.
Skär korven i skivor och fördela dom över makaronerna.
Skiva tomaterna och lägg över korven.
Rör ihop crème fraiche, grädde, chilisås och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över alltihop och strö osten över såsen.
Gräddas i cirka 15-20 min eller tills falulådan fått en fin färg.

dsc_0195

Cheesecake med persika & maräng

20-25 bitar

Deg
250 g rumsvarmt smör
7½ dl vetemjöl
5 äggulor
3 msk socker
3 tsk bakpulver

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
1¼ dl socker
500 g philaldelphiaost
1 ägg
2 msk Maizena majsstärkelse
2-3 msk vaniljsocker
1 burk persikor i sockerlag, ca 425 g

Maräng
5 äggvitor
3 msk socker

Sätt ugnen på 160°C.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna, ca 20×30 cm.
Rör ihop ingredienserna till degen och dela den i två delar.
Tryck ut den ena delen i bakformen.
Vispa smör och socker till fyllningen.
Blanda ner philadelphiaost, ägg, maizenamjöl och vaniljsocker.
Bred ut fyllningen över degen.

Dela persikorna i bitar och fördela dom över smeten.
Vispa äggvitor och socker hårt.
Bred marängen över persikorna.
Fördela resten av degen ovanpå och grädda kakan i mitten av ugnen ca 1 timme.
Låt kakan svalna i formen.

cheesecake-med-persika-marang

Pannkaksrullar med skinka

4 port.

200 g rökt skinka
(500 g fryst bladspenat)
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm malen muskot
(persilja)
8 pannkakor
3 dl Kelda pastasås mild ost
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°.
Tina spenaten och krama ur vattnet.
Skala och hacka vitlöken.
Strimla skinkan.
Fräs löken i smör i en stekpanna.
Rör ner skinka och spenat.
Smaksätt med salt och muskot.
Fördela spenatröran på pannkakorna och vik ihop dem.
Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat.
Häll över såsen och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen 10-15 min.

Om man inte vill ha spenat i så uteslut den och blanda istället ner lite persilja för att få lite smak.
Jag blandade även ner hälften av ostsåsen ihop med skinkan innan jag födelade skinkröran på pannkakorna.

Servera rullarna ihop med en blandad sallad.

pannkaksrullar-med-skinka pannkaksrullar-med-skinka-3