Stekt kassler med curry- & äppelsås

Är så skönt när man kommer på maträtter som funkar bra när man är viktväktare och som hela familjen gillar utan att det petas och gnälls om att det är något man inte gillar hit och dit. Såsen blir riktigt god, skulle nästan kunna äta den med sked direkt ur kasrullen 😉 En riktigt svensk husmansrätt!

6 port.

ca 700 g kassler

½ äpple
½ gul lök
1-2 tsk gul curry
smör
1½ st hönsbuljongtärning
2½ dl vatten
2½ dl grädde

Skiva kasslern och stek i lite smör tills den börjar få lite färg på båda sidor.
Eller använd en grillpanna.

Hacka lök och äpple fint.
Smörstek lök, äpple och curry på medelvärme i ca 5 min.
Ska inte få färg bara få ut smakerna.
Tillsätt vatten, grädde och hönsbuljongtärningen.
Koka upp och sjud tills såsen börjar tjockna.
Mixa såsen med en stavmixer så bitarna från löken och äpplet försvinner.

Servera kasslern och såsen tillsammans med kokt ris eller blomkålsris.

Viktväktarna Points

ca 700 g kassler, utan fett *

½ äpple
½ gul lök
1-2 tsk gul curry
smör (lägg till points för så mycket du använder)
1½ st hönsbuljongtärning *
3½ dl vatten
1½ dl matlagningsgrädde 13% *

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för valfritt tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Maten på Rhodos

På vår semester på Rhodos bodde vi på Sunwing Kallithea Beach vilket var helt toppen. Ungarna trivdes och vi vuxna trivdes, så dit åker vi gärna igen och jag kan verkligen rekommendera er att åka dit. En massa olika pooler att svalka sig i och havet ligger bara ett stenkast därifrån.
Hade mer än gärna fotat lite uppe i bufférestaurangen där vi åt, men det var så mycket folk hela tiden så det gick inte, men dom är grymt duktiga och maten serverades väldigt snyggt upplagt. Två av middagarna bytte vi ut mot 3 rätters i den ena ”vanliga restaurangen” så då kunde jag ju i alla fall passa på att fota.

Tapastallrik

Entrecot, beasås & pommes

Crème brulee

Toast skagen

Hamburgare med bacon

Tomatsallad med fetaostmousse

Fläskfilé med karamelliserad lök

Glass

På frukostbuffén fanns det massor att välja på.

Glass inne i Rhodos stad.

Goda drinkar i hotellbaren på kvällen.

Chokladbollsrulltårta

Ny vecka igen och sambon jobbar igen efter 2 veckors semester. Så nu blir jag och barnen själva om dagarna i 2 veckor. Idag har det varit ett riktigt tråkväder här hos oss så barnen har hållt sig inne. Dottern går sista veckan på simskolan så får vi se om hon kan simma på egen hand sen efter denna sommar så hon slipper puffarna när hon badar.
Själv har jag idag gjort en nystart med Viktväktarna. Var ju duktig fram till jul och gick ner 10 kg, sen vet jag inte vad som hände men jag tappa bort mig själv lite. Har inspirerat er läsare med viktväktarrecept, men jag själv hade ingen inspiration. Men nu så, nu är det fullt fokus som gäller!

Denna skapelse bakade jag till gofikat på jobbet, blev uppskattad!

200 g smör
2 dl socker
1 dl kakao
8 dl havregryn
½ dl starkt kaffe

150 g vit choklad
100 g smör
5½ dl havregryn
½ dl socker
1 msk vaniljsocker

pärlsocker

Använd två stycken bunkar.
Smält den vita chokladen till havrebollssmeten över ett vattenbad, låt det svalna lite.

Vispa samman smör och socker till både chokladboll och havrebollssmeten.
Tillsätt resten av ingredienserna i vardera bunke och arbeta ihop tills det är ordentligt blandat.

Kavla ut chokladbollsfyllningen mellan två bakplåtspapper till en rektangel.
Gör likadant med havrebollssmeten.
Lägg havrebollssmeten ovanpå chokladbollssmeten och rulla ihop till en tight rulltårta.
Börja med att vika in långsidan ordentligt så att du får med snurren.
Använd bakplåtspapperet som hjälp när du rullar.

Häll pärlsocker på en bricka och rulla rulltårtan fram och tillbaka tills det fastnar.
Lägg rullen i kylen 1-2 timmar tills den är riktigt kall.

Smördegsknyten med jordgubbar

Då var ordningen återställd igen och man är tillbaka på hemmaplan igen. Har haft en toppenvecka på Rhodos med kanonfint väder hela tiden, ca 35-38°C. Vi har solat och badat och badat lite till och sen har vi ätit god mat och ätit en massa glass och druckit goda drinkar och bara njutit. Var välbehövligt för hela familjen 🙂
Igår passade vi på att äta hederlig husmanskost både till lunch och middag så det blev pasta och köttbullar och sen korvstroganoff och ris. Idag blir det grillad fläskfilé med lite goda tillbehör.
Har en hel del recept som bara väntar på att bli utlagda på bloggen så det är väl bara att köra igång igen nu efter bloggsemestern. Först ut blir en god dessert med jordgubbar vilket passar bra nu när det är dom svenska gubbarnas högsäsong 🙂

10 st

2 paket frysta smördegsplattor (kvadratformade)

2 äggulor
¾ dl socker
½ dl vetemjöl
2½ dl mjölk
ca ½-¾ tsk äkta vaniljpulver
ca 15-20 jordgubbar

1 äggula till pensling

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg fram smördegsplattorna och låt tina.

Börja med vaniljkrämen.
Vispa 2 äggulor med socker tills sockret löst sig.
Vispa ner mjölet.
Koka försiktigt upp mjölken med vaniljpulvret.
Vispa sedan sakta ner mjölken i äggblandningen till en slät sås.
Häll tillbaka i kastrullen och låt sakta puttra under omröring tills den tjocknat något.
Tänk på att den tjocknar ytterligare när den svalnar.
Ställ vaniljkrämen åt sidan och låt svalna.

Klicka på lite vaniljkräm på varje smördegsfyrkant och skiva över ett par jordgubbar.
Nyp ihop hörnen på smördegsplattorna och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla med lite äggula.
Ställ i ugnen ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllene färg.
Låt svalna på plåten.

Pudra över lite florsocker och servera ihop med lite vaniljglass.

Grekisk Stifado

4 port.

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g grytbitar av nöt
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt
svartpeppar

Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag.
Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter.
Koka i 1-2 timmar.

Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis.