Amerikansk äggsallad på knäcke

Detta lärde jag mig av min värdmamma när jag var i Usa som au pair för typ 18 år sen, men då blandade dom med majonnäs istället för crème fraiche. Så vill man byta ut crème frache mot majonnäs så går det alldeles utmärkt. Tror jag ska ta och äta detta till frukost i helgen när jag är ledig och kan njuta av frukosten lite mer.

1 port.

2 st hårdkokta ägg
1½ msk yoplait lätt fraiche 8%
1½ tsk persilja
salt
peppar
2 skivor Wasa Delikatess
4 skivor kycklingbacon

Skala och mosa äggen med en gaffel.
Blanda i crème fraiche och lite finklippt persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på knäckebrödet och servera med stekt kycklingbacon.

Viktväktarna Points

2 st hårdkokta ägg
1½ msk yoplait lätt fraiche 8% *
1½ tsk persilja
salt
peppar
2 skivor Wasa Delikatess *
4 skivor kycklingbacon *

Totalt 4P/port. Lägg ev till points för smöret på mackan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Sockerbullemuffins

Idag har jag varit och jobbat i nya butiken. Spännande att träffa alla nya kollegor och alla från byggteamet. Den 25/8 öppnar vi så ni som bor i / har nära till Örebro får komma och shoppa då 🙂

Dottern och jag testade att baka dessa muffins när vi var lediga. Supergoda, men vi var lite snåla med vaniljkrämen då det blev lite över, men den försvann ner i en viss mage istället.

200 g smör, rumstemp.
2½ dl strösocker
2 ägg
5½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en nypa salt
2½ dl mjölk

Fyllning
Marsanpulver blandat med mjölk. ca 2 dl mjölk med 4 msk pulver (ev mer pulver det ska vara lite tjockt).

Lite smält smör och socker till doppningen

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa upp smör och socker med elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget.
Vispa det vitt och luftigt.
Vänd ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt lite i taget.
Rör om och tillsätt mjölk.
Ta fram en muffinsplåt och häll i lite muffins smet.
Tillsätt vaniljkräm, ungefär 1 msk.
Tillsätt lite smet till.
Grädda i ca. 20 minuter i mitten av ugnen.
Smält smör och pensla på muffinsen och doppa i strösocker.

Receptet kommer från bloggen Sweet and simple

Jordgubbscheesecake

12–14 bitar

Botten
100 g mjölkchoklad
50 g smör
12 digestivekex

Fyllning
250 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
3 ägg
200 g philadelphiaost
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering
färska jordgubbar
frystorkade jordgubbar
krossade digestivekex

Smält chokladen och smöret tillsammans över vattenbad.
Krossa kexen fint.
Blanda chokladsmet och kexsmulor.
Tryck med en sked ut blandningen på ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 22–24 cm diam.

Mixa eller mosa jordgubbarna.
Vispa grädden.
Dela äggen i vitor och gulor och vispa vitorna till hårt skum.

Blanda färskosten med gulorna, sockret och vaniljsockret.
Rör i grädden och jordgubbsmixen.
Vänd ner de vispade vitorna.

Häll fyllningen i formen.
Täck över och låt stå i frysen minst 4 tim.
Ta fram 20-30 min före servering.
Garnera med färska jordgubbar, frystorkade jordgubbar och krossade digestivekex.

Fylld pannkaksrulle

Haft en ledig dag idag som började med en alldeles för lång sovmorgon än vad jag tänkt, sen har jag påbörjat projekt renovering av soffbord. Trivs så bra med det bordet vi har, men tyvärr ser det inte alls så roligt ut längre då färgen har lossnat och en massa märken i skivan. Så nu har jag tagit mig i kragen och fixat grejer till det så det ska bli gjort.

Detta recept testade jag för många år sen men kände att det behövde en uppdatering här på bloggen. Blir lite mer matigt än bara en ugnspannkaka.

4 port.

Pannkaka
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Fyllning
400 g färs
1 hackad gul lök
1 burk krossade tomater
salt 
peppar
oregano
1-2 dl riven ost

Vispa ihop pannkakan och häll smeten i en välsmord långpanna alt. långpanna med bakplåtspapper. 
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20-25 min. 

Stek färs och lök. 
Krydda och häll i burken med tomatkross. 
Koka tills nästan all vätska har kokat in.

Fördela färsen över hela pannkakan. 
Rulla ihop som en rulltårta. 
Strö över osten och garnera ev med tomatskivor. 
Gratinera ca 10 min i ugnen. 

Servera med en blandad sallad.

Tigerdrömmar

Tanken från början var att göra chokladdrömmar, men då jag inte hade mer kakao hemma än dryga matskeden så fick det bli tigerdrömmar istället. Det blev ju inte så tokigt det heller. Kakorna fick sedan bli en del av innehållet till minstingens presenter till sina förskolefröknar då han snart slutar och börjar skolan till höstterminen. Blev uppskattat!

Drömmar är nog en av mina favoriter ända sen jag var barn, både att baka och att äta 😉 Går att göra i så många olika varianter eller helt neutrala och färga med pastafärg/karamellfärg istället om man bakar till barnkalaset. Även utmärkt att använda i desserter om man vill ha lite crunch.

100 g smör
3 dl socker
1 dl matolja
4½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

Vispa smör och socker poröst.
Häll i oljan i en stråle under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt.
Rör ner det i smeten och blanda samman till en deg.
Dela degen på hälften.
Blanda kakao i den ena delen.
Ta en liten bit deg från varje deghalva och rulla samman till bollar.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 150°C, ca 15-20 min.

Tunnbrödsrulle med fiskpinnar & potatismos

4 rullar

4 tunnbröd
12 st fiskpinnar
4 små portioner potatismos
sallad
gurka
remoulad dressing
rostad lök
citronpeppar

Stek fiskpinnarna.
Strimla salladen och skär gurkan i mindre bitar.

Lägg en klick potatismos mitt på brödet.
Lägg på sallad, fiskpinnar och gurka.
Häll på lite dressing och krydda med citronpeppar.

Rulla ihop med lite aluminumfolie så det inte rinner ut i botten.

Fläskfilésallad

Ta till vara på överblivet kött från grillningen dagen innan och gör en enkel sallad till lunch. Vill du ha lite mer matig sallad så går det bra att minska lite på grönsakerna och tillsätta lite pasta, eller ät ett gott bröd till.

sallad
gurka
tomat
röd lök
majs 
grillad/stekt kall fläskfilé

Skölj och skär grönsakerna.
Häll av spadet från majsen.
Blanda i en skål/stort fat om du gör till många annars lägg upp det direkt på en tallrik.
Skär dom kalla fläskfiléskivorna och lägg ovanpå salladen.
Toppa med valfri salladsdressing.

Viktväktarna Points

sallad
gurka
tomat
röd lök
majs 
ca 120 g grillad/stekt kall fläskfilé *

Totalt blir det 2P/port exkl tillsatt salladsdressing.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

 Kcal: ca 107 kcal/port exkl grönsaker och salladsdressing.