Cornflakespanerad kyckling

En rätt jag gjorde för ett tag sen, kanske något för nyårsmiddagen.

6 st kycklingfiléer
1½ tsk av vardera krydda (salt, paprika, vitlökspeppar och pepparmix)
1 dl vetemjöl
3 ägg
cornflakes

rapsolja

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjölet och kryddorna i en skål.
Vispa upp ägget i en annan skål.
Krossa cornflakesflingorna i mindre bitar i matberedaren eller lägg dom i en påse och krossa med hjälp en en kavel, lägg dom sedan i en tredje skål.
Dela kycklingfilén i bitar eller låt dom vara som dom är.

Doppa kycklingen i mjöl/kryddmixen, sedan i ägget och till sist i cornflakesen.
Lägg kycklingen på en bakplåtspappersklädd plåt.

Ringla lite rapsolja över kycklingfiléerna och ställ in dom i mitten av ugnen i ca 30 min.

Servera med tex ugnsstekt potatis, kalla såser (jag åt med kvargbea och kvarg texmex) och valfria grönsaker.

Skinkcheesecake

200 g vitt bröd
75 g smör eller margarin

Fyllning
3 st gelatinblad
300 g färskost
3 dl crème fraiche
150 g färskost dill/persilja
200 g rökt skinka
2 msk skånsk senap
½ dl hackad persilja

Garnering
rökt skinka
physalis
persilja

Mixa brödet i en matberedare.
Smält smöret i en kastrull och blanda med brödet.
Tryck ut brödet i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.
Ställ i frysen medandu gör fyllningen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-10 minuter.
Rör ihop färskostarna och crème fraiche.
Hacka skinkan fint och blanda ner i ostblandningen tillsammans med senap.
Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme och rör ner i smeten.
Blanda i persilja.
Bred fyllningen över brödbottnen och låt stå kallt i minst 4 timmar.

Ta cheesecaken ur formen och garnera med skinka, physalis och persilja.

Karlssons frestelse – skinkjanson

Julkalender 22 december

1 gul lök
300 g strimlad, kokt julskinka
smör
½ tsk malen kryddpeppar
1 kg potatis
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk senap
½ dl ströbröd
ca 50 g smör

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och finhacka löken.
Strimla skinkan i matberedaren.
Stek löken mjuk i smöret.
Krydda med kryddpeppar och blanda i skinkan och låt fräsa någon minut.

Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Varva potatisen med skinkfräset i en ugnssäker form.
Blanda grädde, mjölk, kryddor och senap och häll över potatisen.
Strö över ströbrödet och klicka på smöret.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Pepparkakssnitt

ca 25 st

100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor

Blanda ihop smör, socker, sirap, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddor i en bunke.
Blanda samman allt till en smidig deg.

Rulla ut degen till 2 längder, lika långa som plåten.
Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem något.

Grädda i mitten av ugnen i 175°C, ca 12 min.
Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

Glögglimpa

Julkalender 18 december

2 st

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
¾ dl brödsirap
1 dl russin
2 tsk salt
3 dl vetemjöl special
10 dl rågsikt

Pensla
1 ägg

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dom på bakplåtspapper på en plåt eller i smorda brödformar.
Nagga bröden.
Jäs i 30 min.
Pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda i 200°C i ca 35-40 min.