Lövbiff med lök & chilisås

Förra helgen började vi att renovera mitt och sambons sovrum. Nu i helgen så blev vi äntligen klara med väggarna, dom är nu målade och tapetserade. Så nu är det alla lister kvar plus att jag ska måla insidan av fönstret, nya lysknappar och eluttag måste fixas. Sen kommer vi till det roligaste, att INREDA rummet med nya möbler. För er som vill se bilder får kolla på min Insta stories.

Här får ni ett smarrigt recept på en köttgryta med lövbiff!

4 port.

500 g lövbiff
1 gul lök
smör
salt
grovmald svartpeppar
1 dl crème fraiche
3 dl vatten
1 msk oxfond
½ tsk worcestershiresås
¾ dl chilisås
salt
peppar

Skala och skiva löken.
Bryn löken i flytande smör.
Ta upp på ett fat så länge.
Strimla köttet och bryn det i en panna med lite smör.
Krydda med salt och grovmald svartpeppar.
Ta upp köttet ur pannan.

Rör ner crème fraiche,chilisås, fond och worcestershiresås i pannan och tillsätt vatten.
Låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner köttet och blanda i löken.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g lövbiff *
1 gul lök
smör (lägg till points för mängden du använder)
salt
grovmald svartpeppar
1 dl crème fraiche 8% *
3 dl vatten
1 msk oxfond *
½ tsk worcestershiresås
¾ dl chilisås *
salt
peppar

Totalt blir det 5P/port. Lägg ev till points för matfettet du steker i och för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Smulpaj med smak av skogsbär

Denna mumsade vi på till fikat när familjen kom och firade 9-åringen. Enkel att göra och uppskattad av gästerna, formen var renskrapad efteråt!

Smuldeg
2 dl havregryn
1¾ dl mjöl
1 dl rårörsocker
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk flingsalt
125 g rumsvarmt smör

Fyllning
600 g hallon/blåbär/björnbär
1 dl rårörsocker
2 msk majsstärkelse
¼ tsk vaniljpulver

Blanda havregryn, mjöl, socker, bikarbonat och salt i en skål.
Blanda i smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Ställ in skålen i kylen medan du förbereder fyllningen.

Värm ugnen till 200°C.
Lägg bären i en stor skål och blanda socker, majsstärkelse och vaniljpulver.
Rör om försiktigt.
Lägg bären i en pajform.
Fördela smuldegen jämnt över fyllningen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 min eller tills degen är gyllenbrun och fyllningen bubblig.
Ta ut och låt svalna.
Servera med vaniljsås eller glass.

Pasta med svamp & spenatsås

En enklare måltid, komplettera med en bit kyckling om du vill ha mer mat.

6 port.

500 g färsk pasta med tomatsmak

500 g champinjoner
140 g spenat
2 dl crème fraiche karl johansvamp/timjan
1 svampbuljongtärning
2 dl grädde

Dela svampen i bitar och fräs i en torr stekpanna (tillsätt ev lite matfett när all vätska från svampen försvunnit).
Blanda ner spenaten och låt den fräsa med en kort stund.
Blanda ner vatten, crème fraiche och buljongtärning och låt det koka upp.
Låt pastasåsen stå och småputtra medans pastan kokar.

Viktväktarna Points

375 g färsk pasta med tomatsmak *
500 g champinjoner
140 g spenat
2 dl crème fraiche karl johansvamp/timjan *
1 svampbuljongtärning *
2 dl vatten

Totalt blir det 7P/port. Servera med valfri blandad sallad bredvid.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 242 kcal/port exkl matfett.

Tacoomelett

Här hemma är det kaos just nu. Igår påbörjade vi våran sovrumsrenovering, så nu är det saker överallt på hela övervåningen. Men ska det bli fint så får man stå ut med röran ett tag. Så inatt blev det att sova på soffan för mig och sambon. Gick väl sådär. Vinter har det blivit igen idag, snön bara vräker ner, typiskt!

Denna omelett är perfekt om man har lite tacorester över om man vill ha en lite lättare måltid.

1 port.

2 ägg
2 msk vatten
salt
peppar

tacofärs
tacoost
nacho cheese dip
mild taco sås
valfria grönsaker

Vispa ihop ägg och vatten och krydda med salt och peppar.
Stek omeletten i lite matfett tills den är klar.
Lägg upp på tallrik och lägg på alla tacoingredienser.

Viktväktarna Points

91 g nötfärs 5%+ 1/4 förp. tacokrydda *
11 g tacoost *
33 g nacho cheese dip *
32 g mild taco sås
valfria grönsaker

Totalt blir det 6P för en portion. Lägg ev till points för det matfettet du använder.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Lilys Burger

Förra helgen tog vi en spontanmiddag ihop med våra bästa vänner på en hamburgerrestaurang som ingen av oss hade varit på. Bara att sitta i restaurangen var en upplevelse för sig. Barnen (dom små i alla fall) tyckte det var super coolt!

Jag åt en hamburgare som hette Den Gode med chèvrekräm, avokado, picklad rödlök och sallad. Till det så tog jag sötpotatispommes, som jag delade med min vän (stor portion). Smakade även på deras lökringar som dottern absolut ville ha (det roliga är att är det lök i maten hemma då äter hon minsann inte den).

Alla var nöjda med maten och går gärna tillbaka fler gånger!

Russinbröd

Ett lättbakat bröd med en hård skorpa och en ljuvlig insida. Vill man inte ha russin så är det bara att utesluta dom.

3 bröd

50 g jäst
5½ dl mjölk, 37°C
1 msk honung
2 tsk salt
250 g russin
ca 12 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke.
Rör i lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, russin och till sist vetemjöl.
Blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och stark deg (ca 10 minuter).
Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.
Dela degen i 3 lika stora delar och forma till runda eller avlånga bröd.
Det går också utmärkt att baka bröden i smorda 1 ½-literformar.
Täck med duk och låt jäsa i ca 1 tim.

Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min i 225°C.
Blir bröden lite väl mörka lägger du bara en bit aluminiumfolie över dem mot slutet.
Låt svalna på galler.

Toast med kyckling & ajvar relish

Tips på något smarrigt till helgen.

2-4 port.

4 skivor Pågen levain
smör
4 msk ajvar relish
1 pkt minutkyckling BBQ, Kronfågel
salt
peppar
150 g riven ost

Bred på smör på brödskivorna och sedan ajvar relish.
Fördela kycklingen över mackorna.
Salta och peppra och toppa med den rivna osten.
In i ugnen i ca 10 min i 200°C.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

4 skivor Pågen levain *
smör (lägg till points för så mycket du använder)
4 msk ajvar relish *
1 pkt minutkyckling BBQ, Kronfågel
salt
peppar
150 g riven ost 12% 
*

Totalt blir det 6P/port vid 4 port samt 11P vid 2 port. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 251 kcal/toast exkl smör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat) THERESEMATOCHBAK