Innehållet i den senaste lådan från Smakbox. Med koden THERESEMATOCHBAK får du som ny prenumerant 20% rabatt på första boxen. Mer info hittar du här:
https://www.smakbox.se/


Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK
Innehållet i den senaste lådan från Smakbox. Med koden THERESEMATOCHBAK får du som ny prenumerant 20% rabatt på första boxen. Mer info hittar du här:
https://www.smakbox.se/
Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK
Känns rätt ok just nu med att ha tagit sen semester. Fy vilket tråkigt väder det har varit denna vecka. Dock tråkigt för er som har ledigt. Nån gång i veckan tänkte jag hitta inspiration och testa recept från andra bloggare eller instagramare och lägga ut här. Så får ni lite tips på andra sidor att hämta inspiration ifrån. Denna gång är det ett recept från Mat med Sofie.
4 port.
400 g torskfilé
4 dl grädde
1½ dl riven Västerbottensost
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk citronpeppar
1 msk hackad färsk dill
½ tsk salt
Sätt ugnen på 180°C.
Lägg tinad torskfilé i ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, tomatpuré, 1 dl Västerbottensost, salt, citronpeppar, dill och smulad buljongtärning i en skål.
Häll sedan blandningen över fisken och strö över resterande ost.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Servera med kokt potatis och valfria grönsaker.
Viktväktarna Points
400 g torskfilé
2 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl mjölk 3% *
1½ dl riven Västerbottensost *
1 grönsaksbuljongtärning *
2 msk tomatpuré
1 tsk citronpeppar
1 msk hackad färsk dill
½ tsk salt
Totalt 7P/port. Lägg till points för tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 237 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker.
Har ju missat att ge er receptet på midsommardesserten! Passa på att testa nu medans det finns goda, svenska jordgubbar.
150 g smör
2 dl strösocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2¾ dl vetemjöl
¾ msk citronsaft
ca 300 g jordgubbar, färska eller frysta
florsocker
ev dekorera med kolamaränger
Sätt ugnen på 180°C.
Smält smöret i en kastrull.
Ta bort den från värmen och låt det svalna något.
Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Dela jordgubbarna i bitar och lägg ut dem över hela smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt den svalna i formen.
Pudra kakan med florsocker och dekorera med kolamaränger och spritsad grädde.
Klassiker!
4 port.
400 g falukorv
½ gul lök
1 lagerbld
4 st pepparkorn
½ tsk salt
Pepparrotssås
2 msk smör
2½-3 msk vetemjöl
4-5 dl grädde
½ tsk salt
vitpeppar
2-3 msk riven pepparrot
Skär korven i skivor.
Lägg den i en rymlig kastrull.
Häll på vatten så det täcker korven.
Tillsätt lök, lagerblad, pepparkorn och salt och låt korven sjuda under lock i ca 10 min.
Smält matfettet i en kastrull på svag värme.
Tillsätt mjölet och rör runt med visp.
Häll i grädden och rör hela tiden tills såsen kokat upp.
Koka såsen i ca 3-5 min på svag värme.
Rör hela tiden.
Smaksätt med salt, peppar och pepparrot.
Servera med kokt potatis.
Viktväktarna Points
400 g falukorv, Maträtt *
½ gul lök
1 lagerbld
4 st pepparkorn
½ tsk salt
2 msk Culiness *
2½ msk vetemjöl *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
3 dl vatten
½ tsk salt
vitpeppar
2-3 msk riven pepparrot
Totalt blir det 8P/port. Lägg till points för potatis.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 255 kcal/port exkl tillbehör.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Dottern fick välja en av produkterna från senaste Smakboxen som vi skulle använda till en rätt och då valde hon linsrigatoni från Italienska Stefano Berruto som består av röda linser. Pastan är även glutenfri!
4 port.
100 g linsrigatoni el. annan valfri pasta
300 g kassler
sallad
majs
gurka
tomat
sojabönor
Dressing
lättyoghurt
vitlök
salt
peppar
gräslök
Blanda ingredienserna till dressingen och låt den stå och dra i kylen medans du fixar salladen.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Tillaga sojabönorna enligt anvisning på förpackningen.
Skär kasslern i bitar/strimlor.
Skär sallad, gurka och tomat.
Blanda ihop salladen eller lägg upp det var för sig på tallriken.
Servera salladen med den kalla dressingen.
Viktväktarna Points
100 g linsrigatoni el. annan valfri pasta, okokt *
300 g kassler *
sallad
majs
gurka
tomat
sojabönor
Dressing
lättyoghurt
vitlök
salt
peppar
gräslök
Totalt blir det 4P/port. Servera ev. ett gott bröd till salladen, lägg till points.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
En variant av den populära skagencheesecaken men smaksatt med kyckling och soltorkad tomat. Testade att göra denna som förrätt till midsommar. Blev riktigt god!
12-24 bitar
Botten
6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör
Cheesecakesmet
300 g grillad kyckling, Ica tunna skivor
4 dl Larsas grekiska yoghurt
1 dl majonnäs
125 g färskost med soltorkad tomat
5 soltorkade tomater
persilja
4 st gelatinblad
Garnering
physalis
Mixa smör och kavring till en smulig massa.
Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten.
Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
Mixa kycklingskivorna och soltorkade tomater i mixer/matberedare.
Blanda dem med den grekiska yoghurten, majonnäsen och färskosten.
Blanda ner finhackad persilja.
Krama ur gelatinbladen ordentligt.
Värm försiktigt i en kastrull på lägsta värmen på plattan tills dom smält ner, rör hela tiden.
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt.
Häll över smeten i formen och täck med plastfolie.
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnera cheesecaken innan servering med physalis och dela i portionsbitar.
Viktväktarna Points
Botten
7 skivor kavring *
75 g Bredgott mellan *
Cheesecakesmet
300 g grillad kyckling, Ica tunna skivor
4 dl Larsas grekiska yoghurt
1 dl lättmajonnäs *
125 g färskost med soltorkad tomat *
5 soltorkade tomater, avrunna *
persilja
4 st gelatinblad
Garnering
physalis
Totalt för hela cheesecaken blir det 57P, dela den i 12 bitar så blir det 5P/port, 18 bitar 3P/port och 24 bitar 2P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Midsommardagens grillmiddag!
6 port.
6 st kycklingfiléer
1 dl sweet chilisås
¼ tsk japansk soja
4 st pressade vitlöksklyftor
1 dl mild lättyoghurt
Blanda ihop yoghurt, sweet chilisås, soja och vitlök.
Jag brukar dela varje filé i två filéer så blir det lättare att tillaga kycklingen.
Blanda kycklingen i såsen och marinera i kylen minst fyra timmar.
Stek i ugn eller grilla kycklingen när den marinerat klart.
Sås
3 dl Larsa grekisk yoghurt
1 dl sweet chilisås
salt
peppar
Blanda ihop ingredienserna till den kalla såsen och låt den stå och dra i kylskåpet.
Servera kycklingen och den kalla såsen med ugnsstekt potatis, valfria grönsaker och kanske ett vitlöksbröd.
Viktväktarna Points
6 st kycklingfiléer
1 dl sweet chilisås *
¼ tsk japansk soja
4 st pressade vitlöksklyftor
1 dl mild lättyoghurt 0.5%
Sås
3 dl grekisk yoghurt 0%
1 dl sweet chilisås *
salt
peppar
Jag skulle dock bara räkna med halva mängden marinad i points eftersom man inte får med sig hela marinaden vid grillningen. Så totalt blir det 3P/port plus ev points för potatisen.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 210 kcal/port (räknat på hälften av totala mängden marinad) exkl tillbehör och grönsaker.