Moussetårta med smak av hallon & vit choklad

Kladdkakebotten
125 g smör
50 g choklad
4 dl socker
2¼ dl vetemjöl
6 msk kakao
1 krm salt
3 ägg

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form.
Smält smöret och rör ner alla ingredienser till en jämn smet.
Häll i formen.
Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna ordentligt, gärna i ett kylskåp.

Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med ett bakplåtspapper.
Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.

Hallonmuosse
300 g hallon (färska eller frysta)
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 g philadelphiaost
2½ dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter.
Lägg gelatinet i kallt vatten.
Sila hallonen för att få bort kärnor.
Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen.
Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker.
Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den.
Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden.
Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager.
Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.
Gör därefter vita chokladmoussen.

Vit chokladmousse
150 g vit choklad
2 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter.
Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig.
Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde.
Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet.
Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar).
Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar.
Ta bort anslagskanten och pappret.
Skär samtidigt omkring med vass kniv så att kakan får fina ytterkanter.
Garnera med färska bär och eller choklad.

Skär upp kakan med vass kniv.

DSC_0211

DSC_0212

DSC_0215

10 reaktioner till “Moussetårta med smak av hallon & vit choklad”

  1. Hej ja har en fråga angående den här delen du skrivit:

    Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde.
    Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet.
    Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar).
    Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar.

    Det står inte om chokladen ska svalna eller inte? Blandar man ner den vispade grädden när chokladen fortfarande ärr varm?

    Tacksam för svar. Håller på med tårtan just nu xD Med vänlig hälsning Natalie

  2. Hej!
    Har bakat denna tårta vid flertalet tillfällen nu. Fantastisk.
    Men, om man fryser tårtan. Hur lång tid tror du att det tar för den att tina i kyl?

    1. Hej! Vad roligt att höra 😊 Har aldrig testat att frysa en moussetårta så jag vet faktiskt inte. Vet bara att den ska tina långsamt i kylen tills den är klar.

      Trevlig helg!

Lämna ett svar till Jannica Pettersson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *