6 port.
750 g färs
2 msk valfri grillkrydda
2 msk fond (t.ex oxfond el. kalvfond)
Hamburgerbröd
8-12 st
2½ dl vatten
½ dl mjölk
25 g jäst
½ dl rapsolja
2 tsk socker
1 ägg
8 dl vetemjöl special
½ msk salt
Blanda färs med grillkrydda och fond.
Låt smeten stå och dra sig någon timme i kylen.
Dela färsen i sex lika stora delar och forma bitarna till hamburgare eller använd en hamburgerpress.
Platta ut dom mer än vad du har tänkt, dom kommer att dra ihop sig när du steker dom.
Stek i en panna med smör eller grilla i halster på grillen (pensla med lite olja på båda sidor så fastnar dom inte i gallret).
Servera hamburgarna med nybakade hamburgerbröd och valfria tillbehör.
Värm vatten och mjölk till 37°C.
Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Kör degen i maskin i 10 minuter.
Det blir en kladdig deg.
Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i 8-12 bitar.
Forma varje del till en boll som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna en aning med handflatan och låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200°C.
Spraya bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Låt torka några minuter.
Grädda bröden i cirka 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Ta ut bröden, spraya dem med vatten och låt svalna på galler under bakduk.