20 bitar
125 g smör
2½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
Chokladtryffel
1½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
½ tsk smör
Garnering
ev flingsalt
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om.
Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den.
Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott.
Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min.
Låt den svalna i formen.
Koka upp grädden i en kastrull till chokladtryffeln.
Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen.
Rör om.
Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna.
Rör om då och då.
Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.
Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st.
Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna när de svalnat.