Har fått hjortfärs av pappa och då passade vi på att använda en del utav det förra helgen till dessa smarriga köttfärsbiffarna med en så god champinjonsås och Icas potatisterriner. Har man inte möjlighet att använda vilt kött går det givetvis lika bra med vanlig köttfärs 😊
6 port.
900 g dovhjortsfärs
½ dl ströbröd
1½ dl grädde
1 ägg
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
2 msk torkad timjan
svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Champinjonsås
250 g champinjoner
1 gul lök
smör
1½ msk vetemjöl
1 svampbuljongtärning
3 dl grädde
Blanda ströbröd med grädde, ägg, soja, kalvfond, timjan och svartpeppar i en bunke.
Ställ åt sidan och låt svälla i ca 5 min.
Skala och pressa vitlök och finhacka lök.
Blanda lökhacket med ströbrödsblandningen och färs till en jämn smet.
Forma jämnstora biffar med händerna.
Stek biffarna på medelvärme i smör tills dom är genomstekta.
Skala och hacka löken, fräs den glansig i smör.
Skiva svampen. Fräs den med löken tills den vätskar sig, låt då vätskan koka in.
Strö på vetemjöl och rör om.
Häll i grädde, (vatten) och smula ner buljongtärningen och koka några minuter.
Salta och peppra.
Viktväktarna Points
700 g dovhjortsfärs/nötfärs 5% *
1/3 dl ströbröd *
1/3 dl grädde 13% *
1/3 dl vatten
1 ägg
¾ msk kinesisk soja
1½ msk kalvfond
1½ msk torkad timjan
svartpeppar
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
1 gul lök
smör (lägg till points för mängden du använder)
1½ msk vetemjöl *
1 svampbuljongtärning *
1 dl grädde 13% *
2 dl vatten
Totalt blir det 7P/port exkl tillbehör med hjortfärs, med vanlig nötfärs blir det 6P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 252 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör med hjortfärs, med vanlig nötfärs blir det 247 kcal/port.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK