Blåbärstriffel med vaniljsmulor
6-8 st eller en stor skål
Vaniljsmulor
75 g smör
2 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl, socker och vaniljsocker till en smulig pajdeg i en bunke.
Sätt in burken i kylen i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175°C.
Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10-12 min, tills smulorna börjar få en gyllenbrun fin färg.
Ta ut smulorna och låt dom svalna på plåten.
3 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
3 dl blåbärssylt
3 dl färska blåbär
Vispa upp grädden lätt ihop med vaniljsockret.
Varva smulor, blåbärssylt, blåbär och grädde.
Upprepa varvningen ytterligare en gång.
Toppa med grädde och strö över vaniljsmulor.