Att det är kladdkakans dag idag den 7 nov fick jag faktiskt reda på igår 🫣 Vilken tur att jag hade ett recept som låg och väntade på att få bli publicerat här på bloggen 😊 Denna kladdkaka med rivna äpplen blir så saftig och god och riktigt höstig 🍂
12-16 bitar
200 g smält smör
3 ägg
4½ dl socker
3¾ dl vetemjöl
1½ msk vaniljsocker
2-3 äpplen
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.
Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet.
Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25-35 min.
Kakan ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar.
Låt kakan kallna innan servering och pudra ev på lite florsocker över kladdkakan innan servering.
Serverade kladdkakan ihop med glass, grädde eller kvarg.
Kalorisnålare alternativ
Byt ut smöret mot bredgott mellan, byt hälften av det vanliga sockret mot sötströ och servera med vaniljkvarg, anpassa portionsstorleken efter behov. I övrigt följ receptet 👌
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK