Mera matbröd!
4 st
25 g jäst
5 dl vatten, 37°C
25 g smör
2 msk mörk sirap
1 msk ättiksprit
1½ tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp.
Klicka i mjukt smör och tillsätt sirap, ättiksprit, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
Jäs övertäckt i 40 min.
Ta upp den på mjölat bakbord och dela i 4 bitar.
Rulla runda bullar och kavla ut dem till kakor, 18 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och jäs i 45 min.
Grädda i 225°C i 15 min.
Pensla med vatten efter gräddningen.
Viktväktarna Points
25 g jäst *
5 dl vatten, 37°C
25 g Bredgott mellan *
2 msk fibersirap *
1 msk ättiksprit
1½ tsk salt
4 dl grovt rågmjöl *
7-8 dl vetemjöl special *
Totalt för alla fyra bröden blir det 72P, per bröd blir det 18P och 5P/fjärdedel.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK