4 port.
500 g färs
1 ägg
1 dl gräddmjölk (grädde + mjölk)
1 msk fransk senap
1 liten gul lök, riven
salt
peppar
4 gula lökar
smör att steka i
2 tsk soja
en nypa strösocker
Sås
steksky
3 dl vatten
½ msk oxfond
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé
soja colorit
1 dl grädde
maizena
Blanda färsen med senap, ägg, riven lök, senap och kryddor.
Späd med gräddmjölk till en lagom lös smet.
Krydda ordentligt (smaka av smeten) och rör färsen länge.
Forma biffar med fuktade händer och stek dem i smör.
Skär de fyra lökarna i tunna skivor.
Stek löken på medellåg värme en stund i smör, den ska inte ta färg utan bara bli lätt genomskinlig.
Häll på soya och lite strösocker och låt löken puttra ihop sig en stund så den blir riktigt mjuk, söt och god.
Häll i ½ dl vatten i stekpannan och vispa ur den, ev sila av skyn om det behövs.
Häll i resten av vattnet och fonden.
Koka upp buljongen.
Vispa i tomatpuré, gelé och soja.
Låt koka upp.
Rör i maizena till önskad tjocklek på såsen.
Låt småputtra ett par minuter.
Rör ner grädden mot slutet.
Servera pannbiffarna, den stekta löken och såsen med kokt potatis.