Lyxiga vaniljbullar

Lyxiga vaniljbullar

ca 30 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl vit sirap
2 tsk mald kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
¾-1½ msk vaniljpulver
ägg
pärlsocker
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37°C.
Smula jästen i bunken och rör ut den med lite av degspadet.
Häll sedan i resten av degspadet i bunken.

Tillsätt salt, sirap, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen i en assistent eller knåda ordentligt för hand i flera minuter.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 tim.

Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×50 cm.
Degplattan ska inte vara för tunn.

Vik ihop degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor. 
Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem. 
Lägg dem i en rund ring i varsin bullform. 
Låt jäsa ca 1 tim.

Sätt ugnen på 220°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min.

Kycklingburgare

500 g kycklingfärs
6 skivor bacon
1 tsk salt
1 ägg
2 msk persilja, strimlad
smör
rapsolja

 
 Finhacka två baconskivor. 
Blanda kycklingfärsen med bacon, ägg, salt och persilja. 
 Dela färsen i fyra delar och forma den till burgare på en skärbräda. 
 Hetta upp smör och olja i en stekpanna.
 Stek burgarna på medelvärme tills de fått fin färg, 2-3 min på varje sida. 
Efterstek under lock 3-5 min. 
 Stek resten av baconskivorna knapriga.
 Låt dem rinna av på hushållspapper. 
Servera hamburgaren med en god dressing (vi tog bacondressing), sallad, bacon och ost.
Till det hade vi pommes och Max dipsås green & garlic.

 
 
 
 

Sega sirapskakor

Sirapskakor, kolakakor eller kolasnittar 🥰 Kärt barn har många namn så även dessa klassiska kakor som vi nog alla har ätit någon eller många gånger i vårt liv 😁

100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Ställ ugnen på 175°C.
Rör ihop smöret och sockret. 
Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, och salt i en skål. 
Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till längder. 
Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. 
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. 
Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Daimfluff

Daimfluff
180 g daim
3 dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela daimen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Räcker till ett lager fyllning till en 22-24 cm tårta.

Äppelmuffins med kardemumma

Äppelmuffins med kardemumma

15-16 st

2 ägg
2 dl råsocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1½ tsk bakpulver
1-2 tsk malen kardemumma
1 dl smält smör (90 g)
1 dl mjölk
3 dl rivna äpplen

Glasyr
60 g philadelphiaost
2 msk rumsvarmt smör (30 g)
1¼ dl florsocker

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda dom torra ingredienserna och rör ner dom i smeten.

Rör ner det smälta smöret och mjölken.

Vänd ner dom rivna äpplena.

Fyll 2/3 av muffinsformarna med smet.

Grädda dem i mitten av ugnen i 12-15 min.

Toppa eventuellt muffinsen med glasyr.
Blanda i så fall ihop ingredienserna till glasyren till en krämig smet.
Bred på glasyren när muffinsen är kalla.

Gräddig kycklinggryta & krämigt ris

4 port.

500 g kycklingfilé
potatismjöl 
1½ stora nävar färska champinjoner (delade på fyra)
3 dl matlagningsgrädde
1½ dl vatten
1 hönsbuljongtärningar
½ köttbuljongtärning
soja colorit
salt 
peppar
olja/smör 
maizena

2 dl creme fraiché parmesan/vitlök
långkornigt ris

Skär kycklingfiléerna i bitar, blanda dom i potatismjöl i en bunke innan du bryner dem. 
Bryn i stekpanna lite i taget tills de fått fin färg, lägg sedan över i en större gryta.
Häll på vattnet + buljongtärningarna och låta koka upp, tillsätt svampen och all grädde,
på med lock och låt stå och puttra på svag värme ca 30 min. 
Red av såsen om det behövs med lite maizenaredning.
Koka under tiden riset i saltat vatten. 
Blanda riset när det är färdigt med crème fraiche så blir det krämigt och gott.

dsc_0698
 
 
 
 
 
 
 

Havrekex

1½ dl havregryn
1 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk strösocker
½ tsk salt

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda havregryn och mjölk.
Låt blandningen stå i ca 10 min.
Blanda smör, mjöl, bakpulver, socker och salt.
Tillsätt havregrynsblandningen.
Blanda snabbt ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor, tunn platta på ett lätt mjölat bakbord.
Sporra ut små rutor, ca 4×4 cm.
Dra ett varv med en kruskavel först, om du vill ha lite mönster på kexen.
Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
Låt kexen kallna på galler.