Blåbärscheesecake

Godkväll där ute i stugorna. Idag får ni ett dessertrecept som ni bara måste testa, bland det godaste jag har ätit!!! Vill man inte ha blåbär så går det bra att byta till andra bär 🙂

DSC_1999

ca 10 port

Botten
13 digestivekex
150 g smör

Fyllning
400 g philadelphiaost
3 ägg
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk blåbär

Topping
2 dl crème fraiche
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
4 msk blåbär
citronmeliss

Stöt kexen i en mortel eller kör dom till smulor i matberedaren.
Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar botten och förvara i kylen.

Vispa ost och ägg med socker och vaniljsocker.
Blanda ner bären och bred fyllningen över kexbotten.
Grädda i nedre delen i ugnen i 175°C i 35-40 min.
Låt svalna.

Blanda ingredienserna till toppingen och bred den över den avsvalnade kakan.
Grädda ytterligare ca 5 min.
Låt svalna.
Garnera med blåbär och citronmeliss.

DSC_2002

DSC_2013

DSC_2003

DSC_2010

Ciabatta

 DSC_1838

12 st

25 g jäst
6 dl kallt vatten
2½ msk socker
2 msk olivolja
340 g durumvetemjöl, ca 5 dl + extra till utbakningen
620 g vetemjöl special
1 msk salt

Lös jästen i vattnet.
Tillsätt sockret, oljan och mjölet och arbeta degen 14 min i maskin.
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 3-5 min.

Plasta in degbunken och låt degen jäsa till nästa dag (ca 13 tim).

Sätt ugnen på högsta värme.
Mjöla bakbordet väl med durumvetemjöl.
Lägg bakpapper på två plåtar.
Stjälp upp degen på bakbordet, strö durumvetemjöl på ovansidan och platta ut brödet med händerna till en rektangel, ca 35×45 cm.
Skär med degskrapan ut 12 lite avlånga, ganska platta bullar och fördela på plåtarna.
Låt bröden vila tills ugnen blivit varm.

I varmluftsugn: Sätt in bägge plåtarna
Spraja uppe och nere med vatten från en ”blomspruta”.
Stäng snabbt ugnsluckan och sänk till 175°C.
Baka bröden i 25-30 min.

I vanlig ugn: Sätt in en plåt i mitten av ugnen.
Spreja uppe och nere med vatten från en blomspruta.
Stäng snabbt ugnsluckan och sänk värmen till 200°C.
Baka bröden i 25-30 min.
Värm sedan upp ugnen igen och gör likadant med den andra plåten.

Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

DSC_1837

Yoghurthållare från Smarta saker

Första testet från senaste Smakboxen blev yoghurthållaren från Smarta saker

Nu hade jag redan en sån som jag köpte på Ica för ett tag sen, men eftersom jag tycker den är så praktisk att använda för att få ur det sista i yoghurt/filförpackningarna så gör det ju inget att vi nu har en till, vi är ju trots allt en stor familj 🙂 Tummen upp för denna produkt!

DSC_0011

DSC_0014

Smakbox – Nya vanor

Då var det dags för en ny Smakbox. Denna gång med temat Nya vanor 🙂 Känns som att det passar mig nu när man är viktväktare;)

Vill du börja prenumerera på Smakbox så får du 15% rabatt på första boxen om du använder rabattkoden THERESEMATOCHBAK.

DSC_0003

Cafégo – Mörkrost Volcanic Blend

Frebaco – ekologiska havreringar

Kiviks musteri – äppelmust

Finax – glutenfri mjölmix

Malmö chokladfabrik – vilda hallon

Zeta – ekologiska 5 gryner

Bonne Maman – aprikosmarmelad

Noa – blåbärs- & björksavsdryck

Green Choice – ekologiskt jordnötssmör

Santa Maria – fajita, burrito och enchilada kryddmix

Bonduelle – bönmix

Semper – frukt & nötbar

Risenta – brödmix

Svenska lantchips – rotfruktschips

Hey Yum – ekologiskt godis

Smarta saker – yoghurtbehållare

På hemsidan www.smakbox.se tecknar man sig enkelt för prenumeration med betalkort.

Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.

Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har smaker som överraskar, starka nyheter från stora varumärken, noga utvalda ingredienser och även ekologiska och lokala alternativ.

Smakbox kommer varannan månad.  

Ca-pris i butik är 350-450 kr 

Priset för prenumeration är endast 189 kr / box

Skurna syltkakor

ca 60 st

250 g kallt smör
1½ dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1½ dl sylt

Glasyr
3 dl florsocker
3 msk vatten

Sätt ugnen på 175°C.
Skär smöret i tärningar.
Blanda socker och smör, rör i äggen ett i taget och vänd i mjölet blandat med hjorthornssalt.

Dela degen i 4 bitar och rulla till längder.
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem något.
Gör en skåra i mtten och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Rör ihop florsocker och vatten och ringla på de varma längderna.
Låt dem svalna något.
Skär i 1½ cm bitar på snedden.
Låt kakorna kallna på ett galler.

DSC_1836

DSC_1833

Bacon- & paprikasås

6 port.

2 pkt bacon
1 paprika
1 gul lök
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1½ tsk tomatpuré
himalayasalt
svartpeppar
vitlökspulver
2 dl crème fraiche

Strimla baconet och finhacka paprika och lök.
Stek baconet och tillsätt lök och paprika och låt det steka tills löken är mjuk och lite genomskinlig.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen och tomatpurén.
Låt det koka upp.
Krydda med valfri mängd himalayasalt, svartpeppar och vitlökspulver.
Tillsätt crème fraiche och låt det koka upp på nytt.
Låt såsen stå och småputtra i några min.
Servera med nykokt pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

2 pkt bacon (14 skivor), avrunnet fett *
1 paprika
1 gul lök
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning *
1½ tsk tomatpuré
himalayasalt
svartpeppar
vitlökspulver
2 dl crème fraiche 8%
*

Totalt blir det 8P/port. Lägg till points för pasta eller annat tillbehör och för matfett vid stekning.

TIPS! Använd kycklingbacon istället för vanligt bacon så blir det 5P/port exkl matfett och pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 147 kcal med avrunnet vanligt bacon, 98 kcal med kycklingbacon.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK