Bakade dessa kakor till min brorsdotters kalas när hon fyllde 2-år, perfekt kaka till ett barnkalas.
ca 35-40 st
225 g smör, rumstemp. 4 msk ljus sirap 1 dl strössel 5½-6 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1½ tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker ½ dl strössel till garnering
Ställ ugnen på 200°C och ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Rör ihop socker och smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 2 och rulla ut till längder och skär ut ca 40 st kakor. Rulla dem sedan till bollar och doppa i strössel, lägg dom på plåten. Tryck till dem lätt med en gaffel. Ställ sedan in dem i mitten av ugnen och grädda dem tills de får vacker färg i ca 8-11 min. Låt dom svalna något innan du tar loss dom.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Hur gott är det inte med porter?? Det är nog en av mina favoriter som t.ex portergryta eller porterstek. Den här gången har jag testat att använda det i köttbullarna och dom blev riktigt goda, sen kan man ju äta såsen med sked direkt ur kastrullen bara för att det är så gott 😉
Köttbullar 500 g färs ½ dl ströbröd 1 dl porter ½ dl grädde ½ gul lök 1 msk enbär ½ tsk timjan 1 tsk salt 1 krm peppar smör till stekning
Blanda ströbröd, porter och grädde. Låt stå 10 minuter. Skala och finhacka löken. Mortla enbären. Fräs lök, enbär och timjan i smör i en stekpanna. Rör ner fräset i bunken tillsammans med färs. Krydda med salt och peppar. Arbeta samman smeten väl.
Provstek lite färs och smaka ev av med mer salt och peppar. Forma färsen till köttbullar, det går lättast med blöta händer. Stek köttbullarna runt om i smör ca 5 minuter på medelvärme.
Vispa ihop grädde, porter och mjöl i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt vinbärsgelé, enbär, timjan, peppar, smulad buljongtärning och soja. Låt såsen koka c:a 5 minuter.
Servera till hemlagat potatismos eller kokt potatis.
I senaste Smakboxen fick man med en chokladkaka från Malmö chokladfabrik, då jag inte är så förtjust i att bara äta choklad så föll valet på att baka en kladdkaka rätt så självklart.
3 st ägg 2½ dl socker 2 tsk vaniljsocker 100 g smör 150 g mörk choklad, hackad (jag använde Vilda Hallon från Malmö Chokladfabrik) 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det varma smöret. Rör om tills chokladen smält. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig. Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. Passa noga! Ställ åt sidan och låt kallna i formen.
Enkel och snabb vardagsrätt om man tar tillvara på överbliven kokt potatis eller stekt kyckling. Komplettera med stekt ägg eller en kall sås.
4 port.
900 g potatis 300 g morot 250 g kålrot 700 g kycklingfilé 1 gul lök peppar grillkrydda
Skala och koka potatisen. Skala morötter och kålrot, skär i bitar och koka tills de är mjuka. Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Dela den kalla potatisen i bitar. Stek potatis, morötter och kålrot i omgångar. Stek kycklingen. Stek löken. Krydda med peppar och grillkrydda. Blanda ihop allt till en pytt.
Viktväktarna Points
900 g potatis * 300 g morot 250 g kålrot 700 g kycklingfilé 1 gul lök peppar grillkrydda
Totalt 4P/port. Lägg ev till points för det matfett du använder vid stekningen.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
50 g jäst 1 dl mjölk, rumstemp. 100 g smält smör 1 ägg ½ tsk salt 1½ msk socker 6-8 dl vetemjöl
1 ägg svarta vallmofrön
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör, ägg, salt, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig.
Kavla ut till en kaka, ca 20×65 cm. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och vik in den ena långsidan mot mitten. Gör likadant med den andra så att det blir tre lager. Vänd så att skarven kommer neråt och pensla med ägg.
Strö vallmofrön över och skär degen i ca 16 lika stora bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 12 min. Låt svalna på galler.
Ett litet smakprov på en aprikosmarmelad från Bonne Maman som var med i den senaste Smakboxen som föll mig i smaken direkt. Äter alltid marmelad på rostade smörgåsar och nybakade scones. Den kan jag verkligen rekommendera och jag ska definitivt köpa en burk nästa gång jag behöver ny marmelad 🙂