Hastbullar med vaniljkräm

Dessa bullar är perfekt att baka om man vill ha lite fikabröd som inte tar så lång tid om man kanske får fikagäster med kort varsel. Kommer inte bli mycket över det kan jag lova, här tog dom slut på en gång. 

10 st

3¾ dl vetemjöl
75 g smör
¾ dl strösocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk
2½ msk marsanpulver

pärlsocker

Rör samman mjölet med bakpulver, socker och vaniljsocker.
Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.
Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Ställ ca 10 muffinsformar i en muffinsplåt.
Fördela degen i formarna.

Rör samman mjölken och marsanpulvret till fyllningen.
Låt det stå kallt i kylen i 5-10 min.
Gör en fördjupning mitt i bullarna och klicka ner lite fyllning i dem.
Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
De smakar bäst nygräddade.

hastbullar-med-vaniljkram

hastbullar-med-vaniljkram-4

hastbullar-med-vaniljkram-2 hastbullar-med-vaniljkram-5 hastbullar-med-vaniljkram-3

Pasta- & köttfärssoppa

6-8 port.

500 g köttfärs
1 gul paprika
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 liten burk majs
1 pkt passerade tomater
4 msk tomatpuré
7½ dl pasta
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1½ l vatten
salt
peppar

Bryn färsen och krydda med paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och peppar.
Lägg i hackad paprika, lök, vitlök och den avrunna majsen.
Rör i tomatpuré och häll på vattnet och tillsätt hönsbuljongtärningarna.
Låt koka upp och häll i passerade tomater.
Lägg i pastan och koka tills den är klar.

Servera med ostgratinerat bröd.

dsc_0746

Ta en baguette eller annat bröd och bred på lite smör och strö på riven ost (tex västerbottenost).
Ställ in i ugnen tills osten har smält på 200°C.

dsc_0748

dsc_0745

Indian Tikka Masala & skumtoppar

**I samarbete med Smakbox**

dsc_0808

Har genom Smakbox testat ytterligare ett middagskit från Knorr. En förpackning räcker till 2 portioner och jag tyckte att storleken på portionerna var alldeles lagom till en lunch. Det man behöver lägga till själv ser du här nedan.

1 förp. Tikka Masala från Knorr
300 g kycklingfilé
1 gul lök
2 msk matlagningsgrädde
4½ dl vatten
1 msk olja

Följ instruktionerna på baksidan av förpackningen.

dsc_0811

Tyckte att det andra middagskitet med risotton var godare än denna, men helt ok att testa.

dsc_0812

Skumtoppar från Delicato med smak av jordgubb och päron.

Fick med en kartong av skumtoppar med jordgubb i senaste Smakboxen, dessa hade vi redan hunnit testa sedan tidigare och ungarna gillade dom jättemycket. Kul variant av den klassiska kokosbollen.

dsc_0935

dsc_0937

dsc_0938

Julmaten 2016 i bilder

Upptäckte att jag inte delat med mig av julens matbilder än så här kommer dom 🙂

Julen firades hemma hos mina föräldrar och mamma och jag har hjälpts åt med all mat.

dsc_0981

Ägghalvor, sill i olika former och rödbetssallad.

dsc_0982

Sylta, rökt korv, leverpastej, skinka och skagencheesecake.

dsc_0984 dsc_0986

Hembakat bröd och knäcke.

dsc_0987

Jansson, potatisgratäng och rökt rådjur.

dsc_0988 dsc_0989

Revbensspjäll och köttbullar.

dsc_0990

Dopp i gryta. 

dsc_0992 dsc_1009

Dessertbordet: saffranskladdkaka, skumtomtepannacotta och saffransbullar.

dsc_1012

Havretosca

När vi hade inventering på jobbet i förra veckan så fixade jag självklart lite fikabröd som vi kunde gotta oss på. En enkel långpannekaka är perfekt om man ska baka till många 🙂

ca 24 bitar

150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Toscasmet
150 g smör
2 dl strösocker
6 msk sirap
3 dl havregryn

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Rör till sist ner det smälta smöret och mjölken.
Häll ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och värm under omrörning tills den smält ihop till en kräm.

Bred toscasmeten över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter.
Ta ut och skär kakan i rutor.

dsc_1087

dsc_1086

dsc_1088

Fisksås

Superenkel och grymt god sås att ha till fisk 😊

6 port.

2½ dl grädde
2½ dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 tsk dill
1 msk gräslök
4 krm citronpeppar + lite gurkmeja för färgens skull

Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull.
Låt det koka upp och sen stå och småsjuda på lite lägre värme i 5 min (tillsätt lite gurkmeja om du vill ha lite fin färg på såsen).

Servera såsen till kokt eller stekt fisk.

Kaloriberäknat recept

1¼ dl matlagningsgrädde 13%
1¼ dl vatten
2½ dl crème fraiche 8%
1 fiskbuljongtärning
1 tsk dill
1 msk gräslök
4 krm citronpeppar + lite gurkmeja för färgens skull

Kcal: ca 81 kcal/port exkl fisk, potatis och extra grönsaker.

Kolhydrater: 3.5 g Protein: 2.9 g Fett: 6.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK