Grillad sockerkaka med vanilj- & färskostkräm

Färskostkrämen räcker till ungefär 4-6 port. Ät resterande sockerkaka som den är eller använd den till att baka dammsugare kanske, eller varför inte ge bort en bit till en granne eller vän 🙂 Alltid kul att få göra någon lite extra glad med hembakat fikabröd.

3 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
½ dl mjölk
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
Blanda dom torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten ihop med mjölken och det avsvalnade smöret.
Blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
Prova med en sticka så att den är torr.
Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

Vanilj- och färskostkräm
1½ dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
2 msk socker
½ tsk vaniljpulver

Vispa grädden lätt och vänd ner ost, socker och vaniljpulver.
Vispa ihop till krämig konsistens.
Grilla sockerkaksskivorna en stund på varje sida, lägg upp på fat och lägg en klick av färskostkrämen på toppen, alt. spritsa lite snyggt på tallriken/sockerkaksskivan.
Garnera med färska bär.

Bregottkakor

Enkla kakor som är goda som dom är eller servera dom med något till, tips på vad ser du längre ner 😉

ca 48 st

300 g Bregott
1½ dl socker
2½ dl maizenamjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop ingredienserna till en mördeg.
Trilla till små bollar som man lägger i småbrödsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter.

TIPS! Servera dom med en klick grädde och färska bär eller grädde, dulche de leche och bananskivor.

Viktväktarna Points

300 g Bregott mellan *
¾ dl socker *
¾ dl sötströ
2½ dl maizenamjöl *
3 dl vetemjöl special *
1 tsk bakpulver

Delar man degen i 48 kakor blir det 3P/st.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 63 kcal/st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt fisk & ärtkräm

4 port.

4 st färdigpanerade fiskbitar t.ex Fish & Crisp från Findus

Ärtkräm
5 dl gröna ärtor
½-1 dl crème fraiche
salt
peppar

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen.

Tina ärtorna och mixa dom med en stavmixer lite grovt.
Rör i crème fraiche till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis.

Pastasås med cheddar & mozzarella

Hämtade mina nyslipade knivar på Cervera i fredags innan jobbet och testade dom igår. Mer än nöjd! Kan varmt rekommendera att man en-två gånger per år lämnar in sina knivar så dom får sig en riktig service, blir som nya 🙂

Rensade lite i skafferi och kylskåp och komponerade ihop en lite enklare rätt som man snabbt svänger ihop till lunch eller till middag om tiden är knapp.

4 port.

1 påse Blå Band cheddar/mozzarellasås
100 g philadelphiaost
250 g strimlad rökt skinka
½ tsk oreganopasta Santa Maria
salt
svartpeppar

pasta

Följ anvisningarna på förpackningen till cheddar/mozzarellasåsen.
Blanda i philadelphiaost, den rökta skinkan och oreganopastan.
Går även bra att använda vanlig torkad oregano om man vill det.
Låt det stå och småsjuda ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt pasta och valfria grönsaker.

Snabba morgonlimpor

Finns det något godare än nybakat bröd till frukost eller till kvällsmacka?

2 limpor

50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Rör ner sirap, olja och salt.
Blanda ner båda mjölsorterna och knåda till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och forma dem till limpor.
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper eller lägg dom i varsin form.
Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna så sätter dom inte ihop sig under gräddning.
Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200°C.
Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.
Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.

Viktväktarna Points

50 g jäst *
6 dl vatten, 37°C
1 dl fibersirap *
3 msk rapsolja *
2 tsk salt
8 dl rågsikt *
ca 8-9 dl vetemjöl *

Totalt blir det 120P för båda bröden, kan man få ut ca 18-20 skivor/bröd så blir det 3P/brödskiva.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Blåbärssylt med smak av kanel

Något jag har fastnat för nu är att göra egen sylt. Det blir så mycket godare och tar tar inte så lång tid och kräver inte så många råvaror heller.

1 l blåbär
¼ dl vatten
3 dl strösocker
½ msk kanel

Blanda blåbär och vatten i en gryta.
Låt koka i 10 minuter.
Tillsätt sockret och rör försiktigt.
Låt sylten koka på svag värme i 5 minuter.
Tag bort eventuellt skum.
Tillsätt kanelen när sylten svalnat något.
Häll upp sylten i burkar.

Kanelbullekladdkaka med swirl

Har knåpat ihop en receptjulkalender till i år. Mellan den 1-24 december kommer ni att få ett nytt julrecept att inspireras utav varje dag, både bak och matlagning 🙂 Hoppas att det är något ni tycker låter intressant!

Men här kommer veckans desserttips/fikatips 🙂 Till nästa gång ska jag noga göra lite mer fyllning, blev lite snålt till den här stora formen tycker jag.

200 g smör
3 dl socker
1 msk kardemumma
4 ägg
2½ dl vetemjöl

Fyllning
25 g smör
2 msk socker
2 msk kanel

pärlsocker

Sätt ugnen på 180°C.
Smält smöret och låt det svalna något (om det inte har svalnat kan äggen koagulera).
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
Häll smeten i en springform, ca 28 cm, klädd med bakplåtspapper.
Observera att du behöver längre tid i ugnen om formen är lite mindre då smeten blir tjockare.

Smält smöret till fyllningen.
Blanda till fyllningen av smält smör, socker och kanel.
Häll fyllningen i en ”tornadoform” över kanelbullekladdkakan så att den ser ut som en jättestor kanelbulle.
Strö över pärlsocker.
Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Känn med en sticka.
Låt kakan svalna i formen.
Servera gärna med vispad grädde som du har pudrat med lite kanel.