Våffeltoast

Finns fler sätt än dom traditionella att äta en våffla på. Här gjorde barnen och jag våffeltoast med skinka i deras och kalkon i mina. Blev populärt!

6 port.

ca 12-14 våfflor

3 ägg
5¼ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ krm salt
4½ msk smält smör (60 g)
3 dl mjölk
3 dl kolsyrat vatten

skinka/kalkon
ost
oregano

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt äggen, det smälta smöret och mjölken och rör om.
Avsluta med kolsyrat vatten och rör om till en fin smet.

Förbered ostskivor och skinka/kalkon.
Grädda våfflorna tills de får en ljus gyllene färg.
Lägg ost, skinka och oregano på hälften av våfflan och vik över andra delen och stäng järnet.
Grädda ytterligare tills osten har smält och våfflan är frasig och gyllenbrun.

Servera med en blandad sallad.

Gjorde mina ”barnvänliga”, men det går ju att fylla våffeltoasten med vad som.

Viktväktarna Points

3 ägg
5¼ dl vetemjöl special *
3 tsk bakpulver
1½ krm salt
4½ msk smält smör (60 g), Milda Culiness *
3 dl mjölk 1.5% *
3 dl kolsyrat vatten

kalkon
24 skivor ost 10% *
oregano

Totalt blir det 12P/port. och då är det ca 2 våfflor.

Vill man snåla lite kan man ta en våffla för 6P och äta mycket grönt till då dom mättar rätt så bra.

Smördegspizzasnittar med salamichips

 

Idag har jag varit ledig. Så skönt med ledig dag mitt i veckan 🙂 Har hunnit med en hel del såsom extra lång promenad med hunden efter frukost, kört ett par maskiner tvätt, förberett mat, räfsat en del av gräsmattan (bara ca 2500 kvm tomt att vårstäda) och sen lite annat smått och gott.

Men nu kommer här ett tips på goda snittar till fördrinken, plockmaten eller förrätten.

smördeg
färdig tomatsås till pizza, tex Santa Maria
riven ost (jag valde västerbottensost)
salamichips från Göl

Sätt ugnen på 200°.
Bred på tomatsåsen på smördegen och skär smördegen i lagom stora snittar med en pizzaskärare.
Fördela ost och salamichips över smördegen.
Grädda ca 15 min tills smördegen fått färg och osten smält.
Servera ihop med annan plockmat eller som en liten förrätt.

Pannkakor på mjöl av vete & vita bönor

Detta mjöl var med i en Smakbox för ett tag sen och då testade jag att göra pannkakor enligt receptet på förpackningen. Ungarna märkte ingen skillnad för dom glufsa i sig som vanligt, men jag märkte att det var en liten skillnad på smaken mot vanligt. Men helt ok 🙂

ca 15 st

2½ dl Kungsörnen mjöl av vete & vita bönor
7½ dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
1 msk smält smör

Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken och blanda väl.
Knäck i äggen, tillsätt saltet och vispa till en slät smet.
Rör i det smälta smöret.
Hetta upp en stekpanna med smör/rapsolja, stek tunna pannkakor på medelvärme.

Nougat- & bananpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk vatten

Fyllning
1-2 bananer

125 g smör
2 dl havregryn
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

150 g nougat

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in i plastfolie och låt degen vila i kylen ca 1 timme.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga degen med en gaffel.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

Smält smöret till fyllningen och häll det över havregrynen.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker luftigt.
Vänd i havregrynen.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
Rör ihop försiktigt.

Fördela skivad banan i botten på pajskalet så att det täcker hela.
Häll smeten i pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175°C.
Grädda i ytterligare 25-30 minuter tills den stannat.
Ta ut formen ur ugnen.
Hyvla nougaten med osthyvel och lägg på pajen.
Låt nougaten smälta och bred ut den jämnt.
Låt pajen svalna.
Servera rumstempererad med vispgrädde.

Moussetårta med hallon & geisha

Denna tårta gjorde jag till en jobbarkompis födelsedag (i februari) där önskemålet var något med hallon.

Kladdkakebotten
125 g smör
50 g choklad
4 dl socker
2¼ dl vetemjöl
6 msk kakao
1 krm salt
3 ägg

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form.
Smält smöret och rör ner alla ingredienser till en jämn smet.
Häll i formen.
Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
Låt kakan svalna ordentligt, gärna i ett kylskåp.

Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med ett bakplåtspapper.
Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.

Geishamousse
150 g geishachoklad
2 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter.
Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig.
Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde.
Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet.
Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar).
Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar.

Hallonmousse
300 g hallon (färska eller frysta)
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 g philadelphiaost
2½ dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter.
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min.

Sila hallonen för att få bort kärnor.
Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen.
Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker.
Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den.
Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden.
Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager.
Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.

Dekoration
hallon
geishachoklad
mandelbiskvier
frystorkade hallon

Ta bort anslagsringen och bakplåtspappret.
Skär samtidigt omkring med vass kniv så att kakan får fina ytterkanter (gjorde inte jag denna gång, men det blev bra med ojämna kanter också).
Garnera med hallon, riven geishachoklad, mandelbiskvier och frystorkade hallon.

Skär upp kakan med vass kniv.

Baconsås med ajvar relish

Enkel vardagsrätt som passar både stor som liten.

6 port.

3 förp. bacon
2 vitlöksklyftor
1 förp. krossade tomater
1 dl ajvar relish
1½ grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
svartpeppar
oregano

Strimla baconet och stek i en varm panna.
När baconet är nästan klart pressa i vitlöksklyftorna och låt dom fräsa med en stund.
Häll på krossade tomater och ajvar relish, smula i buljongtärningen och häll på vatten och tomatpuré.
Låt allt småputtra i 5-10 min medans pastan kokar.
Smaka av med svartpeppar och oregano.
Servera med pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

3 förp. kycklingbacon *
2 vitlöksklyftor
1 förp. krossade tomater
1 dl ajvar relish *
1½ grönsaksbuljongtärning *
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
svartpeppar
oregano

Totalt blir det 3P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 108 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Påskkladdkaka med mjölkchokladfudge

Då var påsken slut för i år. Blev inte många nya recept här inte, men när inte tiden finns, vad ska man göra. Får satsa lite mer på nya recept till nästa påsk.

Denna vecka blir lite lugnare med tre lediga dagar, födelsedag, bowling med jobbet och födelsedagsfirande med familjen. Hoppas på fint väder och lite varmare temperatur så snön försvinner, vi som har en tomt med mycket skugga lär väl få ha snö kvar fram till midsommar 😉

Avslutar denna påskhelg med en super, duper god kladdkaka som passar året runt men med annan dekoration såklart än påskägg. Testa den för den bara smälter i munnen 🙂

12 bitar

100 g smält smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao

Chokladfudgeglasyr
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mjölkchoklad
100 g smör, rumstempererad

Dekoration
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
chokladägg
strössel

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ägg och socker.
Sikta i alla torra ingredienser och tillsätt det smälta smöret.
Blanda till en klumpfri smet.
Smöra och lägg bakplåtspapper i botten och på kanterna i en form (ca 24 cm i diameter) med avtagbara kanter.
Grädda kladdkakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen och låt svalna i rumstemperatur.

Blanda grädde, strösocker och sirap i en kastrull och värm upp detta.
Grovhacka chokladen och ha i den i gräddblandningen.
Rör om tills all choklad har smält.
Låt smeten sjuda tills den blivit tjock, tar ca 15-16 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt det rumstempererade smöret.
Rör om tills smöret har smält.
Häll glasyren över kladdkakan och ställ den i kylen i minst 3 timmar (gärna över natten) så att glasyren får en krämig konsistens.

Vispa grädden ihop med vaniljsockret.
Spritsa ut grädden på den kalla kladdkakan och dekorera med chokladägg och strössel.