Ett av mina absoluta favoriter att baka hemma som man äter som rostbröd. Är inte i behov av att äta glutenfritt, men gillar detta brödet otroligt mycket.
1 bröd
3 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk olja
1½ msk fiberhusk
2 msk sirap
1 tsk salt
1 påse torrjäst eller 25 g färsk jäst
400 g glutenfri ljus mjölmix, ca 8 dl
1 dl solrosfrön
smör till formen
vallmofrön
Värm vatten, mjölk och olja till 42°C (vid användning av vanlig färsk jäst värm till 37°C istället).
Rör i fiberhusk och låt svälla ca 5 minuter.
Blanda i sirap och salt.
Blanda samman mjölmixen, torrjästen och solrosfröna och häll sedan degspadet på.
Arbeta degen väl för hand eller i maskin.
Smörj en brödform med smör.
Klicka i degen i formen och häll på lite vallmofrön.
Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
Grädda i 250°C ca 30 minuter nederst i ugnen.
Vill man kan man sätta i en digitaltermometer så vet man när brödet är klart, temp. ska ligga på ca 95-97°C.
Låt svalna innan du skär upp.
Blir supergott att rosta!
Kaloriberäknat recept
3 dl vatten
1 dl mjölk 1.5%
2 msk rapsolja
1½ msk fiberhusk
2 msk sirap
1 tsk salt
1 påse torrjäst eller 25 g färsk jäst
400 g glutenfri ljus mjölmix, ca 8 dl
1 dl solrosfrön
smör till formen
vallmofrön
Kcal: ca 2199 kcal för hela brödet, dela i antalet skivor för att få fram kcal/skiva.
Kolhydrater: 348 g Protein: 28 g Fett: 68 g (dela på antalet skivor för att få fram värdet per skiva)
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK