Focaccia med flingsalt & parmesanost
2 bröd
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
150 g grovt riven parmesan
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka fem minuter.
Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar.
Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka.
Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och parmesanost.
Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.