Blåbärssnurror
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1½ dl socker
½ tsk salt
1½ tsk malen eller stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl
Fyllning
100 g rumstempererat smör
½ dl florsocker
½ dl marsanpulver (kokvarianten)
ca 1-2 dl blåbärssylt
Dekoration
ca 50 g smält smör
ca 2 dl strösocker
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37°C.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Ttillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop smör, florsocker och marsanpulver till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred ut smörfyllningen på hälften av degen.
Bred på sylt på den andra halvan.
Vik i hop den ena degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor.
Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem.
Lägg dem i en rund ring i varsin bullform.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250°C, ca 10 minuter.
Låt dem svalna under bakduk.
Innan de ska serveras penslas de med smält smör och doppas i socker.
Receptet kommer från Matplatsen