Rågbröd med rosmarin & flingsalt
2 st
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk flytande honung
1 msk salt
7-8 dl vetemjöl
3-4 dl grovt rågmjöl
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk flingsalt
Värm vattnet fingervarmt, 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, vetemjöl och det mesta av rågmjölet.
Lite av rågmjölet behöver du vid utbakningen.
Blanda degen väl och låt den jäsa övertäckt i ca 45 min.
Smörj två avlånga 1½ l formar med matolja.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 2 delar.
Forma varje del till en limpa och vrid dem något innan du stoppar dem i var sin form.
Pensla bröden med lite olja och strö på rosmarin och flingsalt.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda limporna i mitten av ugnen i 35-40 min.