ca 40 st
200 g smör
4½-5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk kardemumma
Fyllning & garnering
1 ägg
1 dl pärlsocker
sylt eller marmelad, jag använde blåbärssylt
Blanda alla ingredienserna till en deg i matberedare eller hacka ihop dom för hand.
Forma degen till 4 cm tjocka rullar.
Rulla in dom i bakplåtspapper eller plastfolie.
Låt rullarna vila i kylskåpet i minst 1 tim.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut rullarna ur kylen och pensla dem med ägg och rulla dom därefter i pärlsocker.
Se till att sockret fastnar ordentligt.
Skär rullarna i skivor, ca 5 mm tjocka.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i varje kaka och lägg dit lite sylt eller marmelad.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min.