20-30 st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1½ tsk malen eller stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 msk vaniljsocker
Pensling
ägg
pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37°C.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin.
Låt jäsa 40 min under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 250°C, ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.