Solskensbullar
ca 30-35 st
13 dl vetemjöl, ca 800 g
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g smör, rumsvamt
50 g jäst
5 dl mjölk
ca 3 dl vaniljkräm
1 ägg
pärlsocker
Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och nystött kardemumma i en stor bunke
eller i en assistent.
Klicka i smöret.
Smula jästen över ingredienserna samt uppvärmd mjölk, ca 37°C.
Bearbeta allt till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter.
Det tar ca 5 min.
Har du ingen assistent så använder du en elvisp försedd med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
Kör några varv med maskinen.
Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder.
Dela varje längd i ca 8-9 delar och rulla varje del till en slät bulle.
Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min.
Vispa till en tjock vaniljkräm från pulver eller koka egen.
Häll krämen i en spritspåse.
Det går även bra med en kraftig plastpåse där du klipper ett hål i det ena hörnet.
Sätt ugnen på 250°C.
Gör ett hål med fingret i varje bulle.
Fyll hålet med vaniljkräm.
Låt bullarna jäsa i ca 10 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min.