Apelsin- & marängpaj

Botten
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 msk kallt vatten

Apelsinfyllning
1½ dl strösocker
150 g smör
zest och saft från två medelstora apelsiner
2 hela ägg
2 äggulor

Marängtäcket
3 äggvitor
4 msk socker

Häll mjölet i en bunke och lägg i smöret i bitar.
Blanda samman till en grynig massa, med händerna eller i matberedare.
Tillsätt det kalla vattnet och knåda ihop till en deg.
Svep in i plastfolie och låt vila kallt i ca 30 min.

Sätt ugnen på 200°C och ta fram en pajform.
Klä den eventuellt med bakplåtspapper om det behövs.
Kavla ut degen och lägg i formen, täck kanterna också.
Vik över aluminiumfolie över kanterna så åker de inte ner under gräddningen.
Ställ in i kylen igen i ca 10 minuter.
Grädda i 10 minuter och ta bort aluminiumfolien.
Grädda 5 minuter till, tag ut ur ugnen och låt svalna.

Blanda socker, smör, zest och saft från apelsinerna, ägg och äggulor i en kastrull på svag värme.
Låt den sakta sjuda upp under konstant vispning.
När den är tjock och krämig är den färdig.
Ta den av plattan och kyl ner den lite under vispning, spola lite kallt vatten i diskhon och ställ i kastrullen.
Häll krämen i pajskalet.

Öka ugnsvärmen till 250°C.
Vispa de två äggvitorna som blev över från krämen plus en till tills de blivit ett hårt skum.
Tillsätt en matsked i taget av sockret under vispning.
Bred marängsmeten över apelsinkrämen försiktigt, eller spritsa ut marängen.
Ställ in i mitten av ugnen tills marängen fått fin färg, det tar bara 2-3 minuter så se till att hålla ett öga på den.
Servera pajen varm eller kall, som den är eller med t.ex. grädde eller vaniljglass.

apelsin-marangpaj

apelsin-marangpaj-2

apelsin-marangpaj-3

apelsin-marangpaj-4

apelsin-marangpaj-5

apelsin-marangpaj-6

2 reaktioner till “Apelsin- & marängpaj”

  1. Det här var nog en av de svåraste recepten jag försökt följa. Hur länge ska pajen vara inne i ugnen? Ska pajen gräddas tillsammans med fyllningen för sig eller tillsammans med marängen direkt?

    1. Tråkigt att du känner så, meningen med denna blogg är ju att recepten ska vara enkla.

      Exakta gräddningstider och gradantal står i receptet, pajskalet ska först in i 10 min med folie på kanterna, sen 5 min till utan folie. Sen ska pajskalet svalna. Fyll pajskalet först med apelsinkrämen sedan bred på marängen försiktigt ovanpå, sedan ska pajen in i ugnen i 2-3 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *